HOVDEN: Hos Harald Larsen ved Hegni Friluftsområde på Hovden kan turister og bygdefolk få gode fiskeråd gratis, leie båter og kjøpe utstyr. Larsen har gjort hobbyen til levebrød. I tillegg til å være fluebinder, drive kurs i fluebinding, være redskapstester, fiskeguide og å drive Hovden Appartements sammen med fru Catrine, er Larsen fluefiskeredaktør på nettsidene www.fiskeguiden.no og www.seatroutfishing.dk.

I Bykle og på Hovden har familien Larsen funnet sitt paradis.

— Hartevatn er et sportsfiskeeldorado, sier Harald Larsen og slipper oteren over ripa. For den drevne fluefisker Larsen er oterfiske fullstendig akseptabelt. Det skal være gøy å drive fritidsfiske etter fjellørreten i Setesdalsheiene, uansett om du har ti dobbeltkrokede fluer på oteren, ei bitte liten tørrflue av egen fabrikat på fluesnøret eller tre fluer foran dobben på den lange, stive, tohånds slukstanga di.

Harald Larsen og fruens Hegni Friluftsområde med utleie av kanoer, robåter og fiskeutstyr, samt salg av alskens remedier som skal fange ørreten, er blitt en institusjon på Hovden.

— Se på han karen der ute, sier Larsen og peker på en liten robåt med påhengs på vei inn mot land - han fikk 18 flotte ørreter på oteren i går kveld, han. Plutselig hogger det til på ei av oterfluene våre også. En liten rakker av en ørret blir dratt inn i båten.

— Fin? spør Larsen.

— Du skulle hatt katt{hellip}

Ja vel, så var ikke Fædrelandsvennens utsendte særlig imponert. Larsen legger seg på årene. Fluestanga og slukstanga ligger parat om oteren skulle svikte.

— Bruk mørke fluer om natta, kommer det fra Larsen der han ivrig speider bort på oterfluene.

— Og så må du lese elva. Se etter steiner. Det er bak dem at fisken står og venter på godbitene som følger med strømmen, sier han.

— Nordvesten er fæl. Da nytter det nesten ikke å fiske. Jeg vet ikke hvorfor, sier Harald Larsen, smilende mot skyene som kommer drivende fra sørøst.

Da hogger det til igjen der ute på det vakre Hartevatnet.

— Den er stor, sju hundre gram, jubler den alltid positive Larsen og vipper halvkilosørreten om bord.

— Vi du ha den?, spør han Fædrelandsvennens utsendte.

Katten fikk ingen konkurranse denne gangen...

johs.bjorkeli@federlandsvennen.no