KRISTIANSAND: – Dette er veldig beklagelig og trist. Vi har gjort det vi kan for å overbevise politisk ledelse om at helsereisene er viktige. Men nå ser vi løpet som kjørt inntil videre, sier kontorsjef i Kristiansand kommune, Elisabeth Engemyr til Fædrelandsvennen.

Siden 2002 har Kristiansand kommune sendt sykemeldte kommuneansatte og rehabiliteringspasienter til behandling og trening ved Igalo-instituttet i Montenegro. Hensikten er å få ansatte tilbake i jobb og hindre sykemelding. For pasienter har målet vært å bedre funksjonsevnen. Pengene har kommunen fått av Rikstrygdeverket som deler ut fem millioner til de kommunene som tilbyr best helsereiser. Pengene er bevilget av Stortingets sosialkomité. Men nå er det altså slutt, forklarer Engemyr.

– Kristiansand kommune har gått ut av denne anbudskonkurransen fordi myndighetene nå vil prioritere pasienter med kroniske lidelser. Vårt konsept har gått ut på å forebygge slik at folk kan komme tilbake i jobb. Vi har vært i Helsedepartementet for å forklare viktigheten av våre reiser. Men vi har ikke møtt forståelse for det forebyggende aspektet, forklarer Engemyr, som understreker at prosjektet har stått for økonomiske besparelser.

I 2004 gjennomførte Agderforskning en rapport som viser følgende: Antall måneder deltagerne går sykmeldt reduseres med 50 prosent. I 2003 deltok 27 personer på helsereise. Total samfunnsmessig besparelse var dette året 980.000 kr. Ettersom helsereisene til Igalo har eksistert siden 2002 har kommune og stat spart flere millioner i sykepenger.

92 prosent sier at behandlingen har ført til at de er friskere og 88 prosent sier at målsettingen er oppnådd gjennom helsereisene.