KRISTIANSANDSSKJÆRGÅRDEN: -Hadde egentlig tenkt å ta det litt rolig i sommer. Men så kom denne turen til Orknøyene opp, og der hadde jeg aldri vært. Så da måtte jeg bare.

I helgen satte fullriggeren Sørlandet kursen mot Stavanger og dernest, Orknøyene.

-Moro å seile fullrigger?

-Ja, fantastisk. Og nå er jeg for gammel til å begynne på noe nytt, sier Arnfinn Egilstad, 86 år fra Kristiansand. Hva stillingen hans på fullriggeren Sørlandet er, er litt usikkert, men han er frivillig og er den som har vært om bord lengst.

-Jeg gjør alt mulig. Setter seil, gi opp seil, jeg gjør alt matrosene gjør, forteller Arnfinn.

Han er full av opplevelser etter mange år på havet.

— I 1996 seilte vi til Karibien, var borte tre måneder. Det er det flotteste jeg har opplevd. Å sitte på dekk og se på stjernene og flyvefiskene. USA var også spesielt. Da vi seilte i passaten kunne seilene stå oppe i uker. Det var helt eventyrlig.

Sin mest dramatiske opplevelse på sjøen hadde Arnfinn imidlertid under sin aller første seilas. De var på vei over nordsjøen til Skottland da hundreårsbølgen kom. Vi er i 1984. Hele ripa ble bøyd inn og en del av passasjerene og mannskapet fikk litt småskader.

— Vi seilte tilbake igjen til Kristiansand, og halvparten gikk av.

Men hardhausen Arfninn fikk ikke støkken, og han ble med videre.

— Og så ble det bare sånn at jeg fortsatte, sier han.

— Du er sprek!

— Ja, de sier det. For hvert år jeg klarer det er det artig. Så lenge jeg kan gjøre nytte for meg, er jeg med. Alderen er bare et tall. Så lenge en føler seg i form kan en gjøre det en vil.

— Blir du sjøsyk?

— Nei, det har jeg aldri vært. Men jeg husker en som var så syk at vi måtte binde ham i den midterste masten, det er der det er roligst på hele båten når det stormer.

Selv håper han å feire 90 års-dagen i en mast på det han kaller sitt andre hjem.

I dag legger de ut på tokt til Shetland og Orkenøyene.

Skal du seile med Sørlandet i sommer, får du kikke opp og se om du ser ham. Hoi & ajak