For å se videoen må du ha programmet Windows Media Player. KRISTIANSAND: Bonndilten må sies å være høydepunktet på det årlige dykkertreffet til Toppdal Dykkerklubb. Dykkere fra hele verden strømmer til Kristiansand for å være med på det spesielle rebusløpet.

— Deltakerne går på bunnen, utover i sjøen her, i en halv time til en time. Underveis løser de oppgaver, svarer på spørsmål og møter på diverse effekter som er plassert på bunnen for å gjøre turen fornøyelig, forteller Gunnar Grøtnes fra Toppdal Dykkerklubb. Årets mer spesielle innslag var et fullt utstyrt baderom, pent plassert mellom tang og tare, et stort undervannsspeil og et fulldekket middagsbord!

— Løypa er som en natursti under vann, og effektene er lagt der mest for moro skyld. Men få med at vi er veldig nøye med å rydde opp alt etter vi er ferdig. Det blir ikke liggende på bunnen, presiserer Grøtnes.

Utfordrende

Det er ikke bare oppgavene som skaper utfordringer under vann. Deltakerne har på seg enorme dykkerdrakter, gjerne med en verdi på opptil 20.000 kroner, med plass til både ekstra luft og ekstra bly.

— For å unngå å flyte opp til overflaten må de fleste ha på en god del ekstra vekt, og da sier det seg selv at ferden kan bli tung. Men det er også noe av utfordringen med dette løpet, forteller Signe Berit Øyerhamn fra Toppdal Dykkerklubb. Hun sørger for at alt er i orden før dykkerne hopper i sjøen.

Fædrelandsvennen møter ekteparet Susan og Leif Lote fra Haugesund rett før de stiger ned i sjøen. For Susan er det første gang hun deltar, mens Leif har vært med en gang før. I år har ektefellene dannet lag sammen.

— Vi er bare to på laget og har ingen store planer om å vinne. Vi er med for gøy, sier Susan Lote, som også synes det sosiale samværet med de andre deltakerne på dykkertreffet er viktig.

Susan og Leif Lote kom seg gjennom «Dilten» på 33 minutter. De legger ikke skjul på at det har vært en artig opplevelse.

— Dette var gøy! Det var så mye rart der nede. Leif skulle til og med prøve å stå på en badevekt, men grunnet oppdriften i vannet, veide han bare 15 kilo!

Vrakdykking

Susan lover at hun kommer tilbake neste år.

— Nå skal vi først ut til båtvraket «Seattle», og så skal vi kose oss på festen i kveld, lover de to dykkerne.

De kom til Kristiansand onsdag og har ligget i telt på Dvergsøya siden fredag, noe de ikke er alene om. Teltene ligger tett å på den vakre skjærgårdsøya denne helgen.

Dykkertreffet på Dvergsøya har også andre ingredienser som deltakerne setter pris på.

— Først blir det dykking på vrakene «Seattle» og «Øya», og så blir det den tradisjonelle putekrigen på Stokken, etterfulgt av grilling og fest her på øya, informerer medarrangør Gunnar Grøtnes.

Dykkertreffet er allsidig, og de er mange som tar med seg barna og familien. Etter endt dykking avslutter vi med grillfest, sier Gunnar Grøtnes.

ann.magritt.arnli@fedrelandsvennen.no