KRISTIANSAND: – Du skal bli dø, jeg skal drepe deg, bare vent og se, skal den irakiske asylsøkeren ha sagt til en kvinnelig ansatt ved mottaket i Kristiansand.

Kvinnen ble redd og noterte ned hva han hadde sagt for å huske det ordrett. Hun ble trodd av Kristiansand tingrett.

Kjæresten på rommet

Truslene ble fremsatt i mars i år da irakeren og hans kjæreste skulle i svømmehallen. De gikk innom mottaket for å hente badetøyet hans, og han forsøkte å ta kjæresten med seg opp på rommet. Men dette var i strid med reglene, som irakeren hadde skrevet under på.

Da den kvinnelige ansatte nektet kjæresten å komme med, hisset irakeren seg opp og truet med å ta livet av kvinnen. Truslene gikk så sterkt inn på henne at hun senere sluttet ved mottaket.

Irakeren forklarte i retten at han bare svarte bekreftende på et spørsmål fra den kvinnelige ansatte om han truet med å drepe henne. Dessuten var han ikke god nok i norsk til å forstå hva uttrykket «drepe» innebar.

Dette trodde ikke retten på, blant annet fordi en annen ansatt ved mottaket bekreftet kvinnens versjon.

Tingretten fant også irakeren skyldig i å ha løyet på alderen da han søkte om asyl i desember 2002 ved Oslo politistasjon.

Løy på alderen

Han sa da han var 15 år og ble deretter behandlet som mindreårig asylsøker. Men irakerens alder har senere blitt grundig vurdert gjennom røntgen-undersøkelser av skjelettet og gjennom analyser av tennene hans.

En spesialist ved Ullevaal universitetssykehus anslår irakerens reelle alder til minst fire år mer enn han selv hevder.

I en uttalelse fra Det odontologiske fakultet ved Universitet i Oslo heter det at «Vi kan utelukke at den oppgitte fødselsdato er riktig.» Tannlege-eksperten som har vurdert saken, mener irakeren er ca. 13 år eldre enn han selv hevder.

Irakeren viste i retten frem et identitetskort utstedt i Bagdad med den fødselsdato han selv referer til, men ble ikke trodd.

Retten betegner både trussel— og alderssaken som alvorlige og skriver i straffutmålingen at det foreligger sterke allmennpreventive hensyn i slike saker. Dommeren og den ene meddommeren dømte ham derfor til 15 dagers ubetinget fengsel, mens den andre meddomeren mente straffen burde gjøres betinget.

Irakerens asylsøknad er ennå ikke avgjort.