KRISTIANSAND: — Det er veldig stressfullt akkurat nå. Det er litt kaos, og det er ikke alt som går så bra som når vi øvde på skolen, forteller en småstresset og nervøs Sindre Johansen (17). Vi finner Sindre i en krok på kjøkkenet til Bølgen & Moi på Fiskebrygga. Elevene fra kokk- og servitørlinja på Tangen videregående skole har tatt over styringen på den suksessfulle restauranten, og nå er det de som har ansvaret for at gjestene får den maten de vil ha.- Jeg har vært veldig spent før disse to ukene, og jeg har både gruet og gledet meg. De siste dagene har jeg gruet meg mest, ler Sindre.- Men det er jo fordi jeg er redd for at det skal gå dårlig, ikke fordi jeg ikke har lyst til å være her, legger han til.Midlertidig kjøkkensjef, Andrés Michel Felipe Gonzal (21), er derimot litt mer avslappet.- Det går egentlig veldig fint, det kommer seg etter hvert. Vi begynner å få et innblikk i hva vi skal gjøre nå. Maten ser fin ut, og det går som det skal. Foreløpig i alle fall, flirer Andrés. Fornøyd sjef

Det er til sammen 36 elever som skal styre restauranten, fordelt på 13 servitører og 23 kokker. Og det er nok å gjøre. Tempoet inne på det lille kjøkkenet er høyt; det stekes, ristes, røres, friteres og anrettes. Og trass i Sindre og Andrés bekymring, er sjefen sjøl, Trond Moi, fornøyd med jobben de gjør.- Det går veldig bra, det går faktisk mye bedre enn jeg hadde trodd, innrømmer han gledelig.- Nå får de virkelig se hvordan hverdagen er. De får lært ting som de ikke har sjansen til å lære på skolen. De har allerede lært mange nye oppskrifter, og de får virkelig erfart hvor viktig det er å planlegge jobben. Alt må forberedes, sånn at når bestillingen kommer så må ting skje kjapt. Det er viktig å ha oversikt, forteller Trond.Også lærerne er fornøyd med elevenes innsats.- Jeg synes det går greit foreløpig. Noen av dem er litt nervøse, men de er med godt mot hele gjengen, smiler Rolf Kristiansen, en av kokkelærerne.- Jeg stoler fullstendig på elevene. De har øvd på skolen og det har gått veldig bra, så jeg har en god følelse og tro på at det skal gå bra, nikker den andre kokkelæreren Turid Skjold Oldenvåg enig. -Jeg tror det er en god erfaring for elevene, de får oppleve det på en helt annen måte her enn på skolen. De er ikke så vant til det presset som er i en virkelig restaurant. De er vant til at konsekvensene er ikke så store om de ikke treffer nøyaktig på tiden på skolen. De er ikke vant til at 30 sekunder betyr så mye, mener Rolf. I baren

Men ikke alle løper beina av seg. I baren finner vi Ann-Therese Rosland (17) som går på servitørlinja på Tangen. Hun har en litt roligere kveld enn mange av de andre.-Det er gøy å få jobbe her, men jeg har ikke hatt så mye å gjøre enda. Jeg håper det tar seg litt opp ut over kvelden. Jeg skal stå i baren hele denne uken, men i neste uke skal jeg servere så da blir det nok litt mer å gjøre, smiler hun. - Jeg synes det er helt utrolig at Trond Moi har så stor tillit til oss at vi får lov til å ta over restauranten hans slik. Jeg synes han er veldig modig. Og det er klart at vi lærer mye mer av å jobbe her enn vi gjør i klasserommet. Og man blir mye mer inspirert til å jobbe når man har ekte gjester å betjene, sier Ann-Therese. Ingen panikk

Også Lillian Ryen som er lærer for servitørene er fornøyd med jobben elevene hennes gjør.- Jeg synes elevene er utrolig flinke. Dette er et spennende prosjekt, og det er utvilsomt lærerikt for dem. Jeg mener de takler situasjonen veldig bra, faktisk over all forventning. Jeg har ikke sett noe tegn til panikk enda, smiler Lillian.Inne på kjøkkenet står Sindre fortsatt og lager desserter. Bestillingene strømmer på og han har mer enn nok å gjøre. Men han får tid til noen siste ord før han gyver løs på neste dessert, som garantert ikke blir kveldens siste.- Vi får virkelig en forsmak på hvordan det egentlig er å jobbe i en restaurant. På den måten finner vi i alle fall ut om det er kokk vi vil bli eller ikke. Jeg er fremdeles litt usikker for min egen del, men jeg er veldig glad for at vi får denne muligheten til å finne ut av det, forteller han. lene.gunvaldsen@fedrelandsvennen.no