KRISTIANSAND/SOLA: — Vi kan nesten konkludere med at meldingene var falske, og hvis det er tilfellet er det veldig trist. Jeg tror ikke folk aner hvilke konsekvenser det kan få, sier Nils Ole Sunde, vakthavende redningsleder ved Hovedredningssentralen på Sola.Han mener en falsk nødmelding kan få uante konsekvenser.- I verste fall kan det føre til at liv går tapt andre steder. En falsk nødmelding legger naturlig nok beslag på store ressurser. Og hvis det oppstår et øyeblikkelig behov for hjelp et annet sted, kan det føre til at vi kommer for sent, sier Sunde.Operasjonsleder i Agder Politidistrikt, Toralf Jørgensen, er også bekymret over alle de falske nødmeldingene i helgen.- Dette kan vi ikke akseptere. Det må være uansvarlige og uvettige mennesker som står bak. Det beslaglegger verdifulle redningsressurser og kan føre til at vi ikke får reddet folk i virkelig nød, sier Jørgensen.Han legger også til at redningsmannskapene faktisk setter seg ut for en hvis fare på utrykninger.Tre ganger i helgen rykket redningsmannskap ut på det som antas å være falske nødmeldinger: Mayday 1:

Klokken 22.54 lørdag kveld fikk Hovedredningssentralen på Sola inn melding om at en nødrakett var observert i farvannet utenfor Lista. Redningssentralen sendte ut et Sea King-helikopter og fikk bistand fra en redningsskøyte fra Farsund. Søket var resultatløst. Mayday 2:

Politiet fikk klokken 15:43 søndag melding over en mobiltelefon om at et lik var observert liggende i sjøen utenfor Tangen ved Bystranda. Ambulanse og brannvesen, med båt og fem dykkere, rykket ut, men da de kom til stedet virket alt å være normalt. Mayday 3:

Klokken 16.37 søndag ettermiddag fikk Hovedredningssentralen en nødmelding over VHF-radio fra et ukjent fartøy utenfor Kristiansand. Tre ganger Mayday ble sendt ut over nødfrekvensen. Fire båter og et Sea King-helikopter søkte resultatløst.I tillegg skjedde omtrent det samme utenfor Mandal for to uker siden: Mayday 4:

En båt utenfor Mandal sendte like etter midnatt 12. juni ut mayday-signal over nødfrekvensen på VHF-radioen. To Sea King-helikoptre, kystvakten og flere lokale båter gjennomsøkte området utenfor Ryvingen fyr, som ble oppgitt som posisjon for båten, uten resultat. Kilden til meldingen sa at båtnavnet var «Bamse». Men i dag er det fortsatt ingen båt ved det navnet som er savnet.Sea King-helikoptrene som brukes i leteaksjoner har en begrensing på antall timer det kan være i luften i løpet av et døgn.Det kan føre til at et helikopter bruker opp flytimene sine på en falsk leteaksjon og ikke kan rykke ut når det virkelig står liv på spill.- Akkurat det skjedde i Mandal for to uker siden. Da rykket vi ut med to Sea King-helikoptre og det ene brukte opp alle flytimene sine. Hvis det hadde skjedd noe et annet sted samtidig, kunne vi ikke dratt videre, sier Nils Ole Sunde i Hovedredningssentralen.Strafferammen for å bevisst sende ut falske nødmeldinger er inntil 3 måneders fengsel, men vanlig praksis er at slikt straffes med bøter i 10.000 kroners-klassen.Når det gjelder nødraketten ved Lista og nødropet på VHF utenfor Kristiansand i helgen, er det nesten umulig for politiet å finne fram til den eventuelle synderen, men i den falske drukningsalarmen ved Tangen har politiet i hvert fall et uregistrert mobilnummer å forholde seg til.morten.eng@fedrelandsvennen.no