MANDAL: Det fastslår Mandal kirkelige fellesråd som skal diskutere om det må fjernes en eller to benker for å gi plass til rullestoler.

— Flere av forslagene har medført en eksponering av rullestolbrukere. Det ønsker ingen, understreker kirkeverge Håkon Sødal i sin innstilling til fellesrådet.

Forslaget om å plassere rullstolbrukerne foran i kirken har vært avvist fordi det vil eksponere rullestolbrukerne og gi dem en ubehagelig følelse. Å la rullestolbrukerne sitte i midtgangen er også avvist på grunn av at det gir like mye eksponering.

Å fjerne benker bak i kirken er fellesrådet for tiden ikke interessert i. Man har nettopp fått tilbake de opprinnelige speilene i bakkant av siste benkerad. Fellesrådet mener speilene gir et viktig totalinntrykk av kirken.

Løsningen bør være å fjerne en benkerad i ett av sideskipene, foreslår Håkon Sødal.

Han mener løsningen medfører at rullestolbrukere vil oppleve seg som en naturlig del av forsamlingen og sitte sentralt uten å være eksponert for omgivelsene. Plasseringen vil gi rullestolbrukeren naturlig øyekontakt med alle som fremtrer foran i kirken. Dessuten er det kort vei til handikaptoalettet.

Kommunalt råd for funksjonshemmede og menighetsrådet har uttalt seg positivt til løsningen, men Mandal kirke er verneverdig og må ha tillatelse av Riksantikvaren for endringer. Formelt må fellesrådet søke Agder biskopen om tillatelse. Dersom det kommer innvendinger mot at løsningen ødelegger symmetrien i kirken, kan det fjernes en benk på begge sider av sideskipene.