LILLESAND: Riktignok har det vært en liten prøveproduksjon, og de ti første pallene er sendt av gårde. Men i går var det tid for snorklipping av ordfører Arne Thomassen, mens stortingsmann Jan Olav Olsen, som var på ferd rundt i Lillesand i går, etter beste evne prøvde å få en meisebolle oppi en pinetrang trakt i maskineriet. Han viste for øvrig gode basketballtakter.

Blant eierne finner vi Bernt og Frank Mykjåland, Svein Olaf Olsen, Lillesands-slakter Jens Eide og danske Carsten William Pedersen, som alt har lang erfaring med meiseboller fra sitt eget land.

Til nå har alt fettet fra slakterivirksomheten vært et problem for Jens Eide. Han har måttet betale to kroner kiloen for å bli kvitt det. Nå får han i stedet betalt for fettmassene.

Fettet kokes opp og i flytende form blandet det med hvete og solsikkefrø. Så blir det små baller av det, som etter en kort frysningsprosess blir pakket sammen i små nett.

Til nå har alle meiseboller blitt importert til Norge. Nå blir det 30.000 boller for dagen fra anlegget på Gaupemyr. I første omgang satses det på det norske markedet. Seinere er eksport aktuelt. For i motsetning til i mange andre land kan vi i Norge garantere at et produkt er fritt for munn— og klovsyke, blant annet.

— Dette er noe av det morsomste jeg har vært med på, sa Svein Olaf Olsen. Sammen med en annen Olsen, Jan Olav, skrøt han for øvrig av Lillesands vilje til å gjøre Gaupemyr-området til et sted for matprodusenter. Enten maten er beregnet på tobeinte eller våre bevingete venner.