OSLO: 4,3 millioner lysrør som inneholder kvikksølv havner på feil sted hvert eneste år.Så mye som halvparten av alle lysrør og tre firedeler av alle brukte sparepærer i Norge blir ikke innsamlet på en forsvarlig måte.

– Det er for galt at dette havnet i containere sammen med annet avfall, sier renovasjonssjef Olav Bye i Romsdalshalvøyas interkommunale renovasjonsselskap (RIR) til NTB. Bare i RIR’s område kommer 43.000 lysrør på «avveie» hvert år.

Samles inn

I Møre og Romsdal har renovasjons— og renholdsbransjen i fellesskap gått sammen for å bedre på denne statistikken. Det interkommunale renovasjonsselskapet har gått i bresjen for en innsamling av brukte lyskilder fra næringsbygg.

– Private bør levere pærer og lysrør tilbake til butikken der de er kjøpt. For bedrifter organiserer vi nå et innsamlingsopplegg av lyskilder i samarbeid med den lokale renholdsbransjen, sier Bye.

Han forteller at lignende tiltak er i gang andre steder i landet, etter at Miljøverndepartementet har skjerpet holdningen til kvikksølv.

Forbud

Miljøvernminister Knut Arild Hareide sier at det er aktuelt å vurdere forbud mot kvikksølv i alle produkter. Han sier at det må gjøres en kraftinnsats for å redusere nasjonale utslipp.

Kvikksølv utgjør en stor helserisiko, og er særlig farlig for barn og fostre. Det meste av kvikksølv som faller ned i Norge kommer fra kullkraftverk i Asia, som medfører utslipp over hele verden. I Norge har vi sett at kvikksølv hoper seg opp i naturen, særlig i ferskvannsfisk.

Hareide mener det er nødvendig for Norge å bidra til en forpliktende global avtale mot kvikksølvforurensning, i tillegg til arbeidet som gjøre for å begrense utslipp i eget land. (©NTB)