KRISTIANSAND: — Det er ikke overraskende at det endte slik. Slutten av denne prosessen har vært preget av en ganske skitten maktkamp mellom Sæmund Fiskvik og Svein Bjørge. Det har vært ødeleggende for debatten, og vi har ikke vært interessert i den skittkastingen. Men det ender nok opp med at Trondheim får hele dritten, sier Espen Hille, en av initiativtakerne og styreleder i Kristiansand rock city.

Trondheim har ry for å ha landets beste rockeband. Nå kan de også få sitt eget museum.Hvis departementet følger ABM-utviklings innstilling, kan Ringve Museum i Trondheim bli Norges nye rockemuseum.

ABM-utvikling – Statens senter for arkiv, bibliotek og museum, som har utredet lokaliseringssaken, innstiller på en delt løsning, med rockemuseum i Trondheim og dokumentasjonssenter i Oslo.

– Vi kom fram til at to enheter ville være det beste og dermed landet vi på Oslo og Trondheim, sier direktør Jon Birger Østby i ABM-utvikling til NTB.

Ansvaret for arkiv og dokumentasjon av rock og populærmusikk i Norge foreslås lagt til Institutt for Norsk Populærmusikk som flytter inn i det nye Nasjonalbiblioteket sammen med Musikkinformasjonssenteret, Norsk Jazzarkiv og Norsk visearkiv.

Det betyr at prosjektene i Stavanger, Akershus, Halden, Kristiansand og Namsos mer eller mindre er ute av bildet.

Politisk forankring

– Vi har lagt vekt på at Trøndelagsalternativet er en tilpasning til eksisterende institusjoner og har fått bred politisk støtte, sier Østby i ABM-utvikling.

I utredningen til departementet mener ABM-utvikling at Trøndelagsalternativet har en sterk lokal og regional politisk forankring, men at alternativet svekkes av en uklar beskrivelse av funksjonsdelingen mellom Trondheim og Namsos.

Derfor mener ABM-utvikling at en integrering med Ringve Museum er en betingelse for støtte til dette alternativet. De andre alternativene mangler beskrivelser av mulig integrering med museer i sine distrikter, heter det i rapporten.

Ingen seier på forskudd

Trønderne bør likevel ikke ta seieren på forskudd, advarer informasjonsdirektør Lars Egeland i ABM-utvikling.

– Dette er bare en innstilling til Kulturdepartementet. Kulturminister Valgerd Svarstad Haugland (KrF) står fritt til å foreslå sitt søkersted, sier Egeland til NTB.

ABM-utvikling er et statlig organ under Kulturdepartementet, og ble opprettet ved nyttår 2003 etter en sammenslåing av Statens bibliotektilsyn og Norsk museumsutvikling og utviklingsorgan.

Den endelige avgjørelsen skjer i Stortinget til høsten.