KRISTIANSAND Kvadraturen— Fikk du refs?- Nei, er du gal. Jeg er jo utnevnt av Kongen i statsråd. Det er derfra refsen eventuelt må komme!Politiinspektør Jon Hermansen og politimester Bjørn Hareide snakket ut i går etter inspektørens utblåsning i Agderposten for en uke siden. Der beskyldte han blant annet politimesteren for å forsøke å glatte over situasjonen.- Jeg bekreftet på møtet de synspunktene jeg har gått ut med offentlig, selv om ordbruken i Agderposten kanskje var noe på kanten. Jeg forstår politimesterens dilemma i forbindelse med manglende ressurser. Men jeg mener han ikke har klart å formidle budskapet godt nok utad. Vi forstod nok hverandres synspunkter bedre etter samtalen, og vi skiltes naturligvis som venner, sier Hermansen. Politimester Bjørn Hareide sier at han ikke ser noen grunn til å kommentere en samtale han har hatt med en kollega. JURIST-OPPRØR.

Det er et gryende opprør mot politiledelsen også blant politijuristene. Også de har fått munnkurv av politimesteren. - Jeg oppfatter at saken med Hermansen er en enkelthendelse, sier Hareide. Fædrelandsvennens kilder sier derimot at juristene er omgitt av et arbeidsmiljø med en sarkastisk tone, mangel på positive tilbakemeldinger og negativ stemning. Politidirektoratet (POD) i Oslo har vært hos Agder politidistrikt i flere dager. Direktoratets folk har dermed fått førstehåndsinformasjon om konfliktene. Har advart.

Nestlederen i lensmanns- og politilederlaget på Agder, Odd Nordmo, sier at politimester Bjørn Hareide i flere år har skapt grobrunn for interne arbeidsmiljøkonflikter.- Som fagforening har vi hele tiden advart mot å redusere førstelinjetjenesten og bygge opp fellesenheter hvor de ansatte har ekstra lønnstillegg. Jobben i seg selv er tilstrekkelig incitament på disse enhetene. Denne lønnspolitikken har bygd opp murer mellom avdelingene. Dessuten får ikke politimesteren seg til å sette de ansatte i fellestjenestene i operativt politiarbeid ute på gata i helgene. Det beklager vi som fagforening, og det bidrar også til å sette et A og B-stempel på de ansatte, fremholder Nordmo. REAGERTE FOR SENT.

Bjørn Egeli, hovedverneombud for samtlige ansatte innen politi- og lensmannsetaten i Norge, sier det er klokt av politimester Hareide å søkte ekstern hjelp for å løse konfliktene i politidistriktet.- Det er vel mye som tyder på at politimesteren burde har grepet inn langt tidligere. Arbeidsgiveren har hovedansvaret for arbeidsmiljøet. Samtidig er det viktig å understreke at ansatte har anledning til offentlig å gå ut med kritikk mot egen arbeidsplass. Forutsetningen for at dette skal tillates er at den som går ut har sagt fra internt før det gås ut offentlig, og at kritikken dreier seg om en oppfatning av et redusert produkt eller tjeneste, sier Egeli. Tekst: Hallgeir Oftedalhallgeir.oftedal@fvn.no - 38 11 32 29Tekst: Svein Verslandsvein.versland@fvn.no - 38 11 32 02