I 2013 stoppet Miljødirektoratet kanalen ved at de trakk tilbake tillatelsen om mudring. Begrunnelsen var at det ikke var godt nok utredet hvordan dyre-, fugle— og plantelivet ville bli påvirket. Utbygger Repstad Eiendom AS har nå levert to ny utredninger til Fylkesmannen i Vest-Agder. De ber om at saken vurderes på nytt.

— Vi håper dette er et skritt i riktig retning i realiseringen av kanalen, og at nødvendig kunnskap er kommet på plass for å ta en beslutning, sier Ole Johan Bueklev, daglig leder i Repstad Eiendom AS.

To hundre meter

Planen om den nye kanalen ble lansert i 2007. Det nye innløpet til Ytre Kilen på Langenes i Søgne ligger vel hundre meter øst for dagens trange innløp. Kanalen vil bli rundt 200 meter lang og to meter dyp. På det meste vil bredden være åtte meter. Der den går under fylkesvei 456, vil kanalen kun være to meter fra kant til kant.

Bueklev vil ikke ut med hvor mye kanalen vil koste, men den skal finansieres av en båthavn ved utløpet i Ytre Kilen og et nytt boligfelt øst for kanalen. I 2009 banket Søgne-politikerne igjennom kanalen, sammen med 30 nye båtplasser og boligfeltet.

På begge sier av kanalen vil det være nødvendig å mudre for å oppnå ønskelig dybde. Dette sa fylkesmannen ja til, mens altså høyere innstans sa nei. Repstad Eiendom ba Norsk institutt for Vannforskning (Niva) gjøre en miljøundersøkelse, mens Prosjektgruppen AS har stått for en naturmangfoldsutredning.

— Vi tolker utredningene som om at det ikke er avdekket noen store hindringer for kanalen, sier Bueklev.

Ikke sjeldne arter

Det har vært frykt for at truede arter i den gamle kanalen ville bli borte når vanngjennomstrømming her blir mindre. Niva-rapporten slår fast det ikke er observert sjeldne arter her. Bygging av ny kanal vil ellers gjøre at vannkvaliteten endres lite i Indre eller Ytre Kilen.

Men det slås fast at fjerning av masser og etablering av båthavn vil komme i direkte konflikt med den viktige ålegrasforekomsten i Ytre Kilen. Mer båttrafikk vil også gi økt tilførsel av metaller og miljøgifter.

I den andre utredningen er konklusjonen at mudring ikke vil være i strid med naturmangfoldsloven.

Naturvernforbundet skeptisk

Det var Naturvernforbundet i Vest-Agder som påklaget Fylkesmannens opprinnelige vedtak om mudringstillatelse.

— Nå vil vi gå gjennom utredningene grundig og se om de også tar høyde for den økningen av båttrafikken som vil komme med ny kanel. Ellers finner vi ikke dette prosjektet veldig samfunnsnyttig interessant. Det er snakk om store inngrep, og intensjonen for kanalen er privatøkonomisk ved å legge til rette for utbygging av tomter, sier fylkesleder Peder Johan Pedersen.

Uansett om det blir gitt ny mudringstillatelse eller ikke, er det flere hindringer i veien for kanalen. Repstad Eiendom er ikke enige med Søgne kommunen om fordelingen av kostnadene for gang- og sykkelvei til boligfeltet. Dette har gjort at utbyggingen ligger på vent.