Denne måka fotograferte Finn Jørgensen ved Gismerøya i Mandal 7. januar. Den er sterkt tilgriset av olje, og vil bukke under ganske raskt. Foto: FINN JØRGENSEN
Gråmåke adult oljetilgriset Gismerøya, Mandal, B57R6649.jpg Foto: FINN JØRGENSEN
VIL DEN OVERLEVE? Gråmåken J0C7 har levd i gjestehavna i Kristiansand store deler av sitt liv, siden den ble merket i 2004, to år gammel. Nå er hun forurenset av olje, i likhet med mye fugl langs Sørlandskysten. Foto: ROLF JOHANSEN

— Vi fikk først melding om forurenset fugl 4. januar. I forrige uke var vi to ganger ute med vårt overvåkingsfly langs hele kysten fra Færder til Mandal. Men vi gjorde ikke funn av oljeflak, sier vaktleder Steinar Gyltnes ved Kystverkets beredskapsavdeling i Horten.

Trenger prøve

Han ber om at folk sender inn død fugl, eller fjær, slik at Kystverket kan ta prøver av oljen og dermed analysere seg fram til hvor utslippet kommer fra.

— Det er umulig å si om et skip har sluppet ut noe, eller om det kommer fra land. Kyststrømmen går nord mot Østfold, før den snur ved Færder og går sørover Vestfold og ned kysten. Dette kan komme fra nesten hvor som helst, sier Gyltnes.

Høstens omfattende pålandsvind gjør at mye fugl holder seg langs land. Vinden kan også ha tatt med seg olje fra langt unna.

— Vi hadde en satellittobservasjon om mulig oljeflak syd av Kristiansand. Men flyet fant ikke noe der heller, og vi har ikke fått meldinger fra fiskere, fartøy på sjøen eller fra andre kilder, sier Gyltnes.

Kjent måke truet

Rolf Johansen i Kristiansand er en ivrig fuglefotograf. Siden 2004 har han fulgt gråmåke J0C7. Mandag måtte han notere at den 12 år gamle, merkede fuglen har fått oljeflekker på undersiden og trues av døden.

— Den ble merket to år gammel av Sven Rislaa i Gjestehavna i 2004. Nå frykter jeg den ikke greier seg. Den har ikke mye olje på seg, men nok til at isoleringen ødelegges. Da fryser den fort i hjel. Trist, for denne fuglen har jeg et spesielt forhold til. Ut fra observasjonene, har den holdt seg i Kristiansand hele sitt liv, forteller Johansen, som synes det er leit at fugl langs kysten igjen utsettes for oljeforurensing.

Han sier funnene som gjøres nå, er de mest omfattende siden "Godafoss"-forliset for flere år siden. "Godafoss" grunnstøtte utenfor Fredrikstad. I ukesvis etterpå ség oljen inn i bukter og viker langs hele Skagerrak-kysten. Store mengder sjøfugl mistet livet.

— Vi som tar bilder, legger det inn i en database over artsobservasjoner. Fra Vestfold, og nedover kysten til Arendal, Grimstad, Kristiansand og helt til Mandal er det mange meldinger om oljeforurenset fugl nå, sier han.

Fylkesmennene

Kystverket har informert om forurensingen til fylkesmennene langs Skagerrak-kysten, til Statens Naturoppsyn og til Miljøverndirektoratet.

— De første meldingene om oljeskadet fugl kom i Vestfold. De siste dagene er det meldinger fra hele kysten til Mandal, sier Gyltnes i Kystverket, og ber folk ta kontakt hvis de har ytterligere informasjon.

Kystverkets vakttelefon er: 33 03 48 00

Miljøverndirektør hos fylkesmannen i Vest-Agder, Ørnulf Haraldstad, hadde mandag ikke ytterligere informasjon om oljesølet. Også han ber om tips fra publikum