Både sjøkabelen og den norske landkabelen er produsert ved Nexans fabrikk i Halden. Foto: Lars Horn
Kabelskipet C/S Nexans Skagerrak brukte ti dager på å legge den nye strømkabelen, Skagerrak 4, fra Bulbjerg nord for Limfjorden på Jylland til Fugleviksundet ved Kristiansand. Foto: Morten Henden Aamot
Skagerrak 4-kabelen økte kapasiteten for kraftutveksling mellom Norge og Danmark med 70 prosent. Foto: Michael Bo Rasmussen

— Dette er et viktig prosjekt for fremtidens nordiske kraftsystem og bidrar til mer utveksling av fornybar energi. Vi setter stor pris på at kongehusene i Norge og Danmark ønsker å delta i markeringen, sier styreleder Kolbjørn Almlid i Statnett.

Arrangementet markerer ferdigstillingen av ny sjøkabel mellom Norge og Danmark, Skagerrak 4, og at kraftlinjene mellom Kristiansand og Skien (Østre korridor) og mellom Kassø og Tjele i Danmark står ferdige.

Kronprins Haakon står torsdag for den offisielle åpningen av Skagerrak 4 i Kristiansand. Foto: Dimitri Koutsomytis, = Oslo / Det kongelige hoff

Lover folkefestUnder den offisielle åpningen av Skagerrak 4 i Kristiansand lover Statnett folkefest i Tresse. På scenen vil artister som Thom Hell og Samsaya bidra. Under selve åpningen midt på dagen, vil det som foregår på dansk side bli overført på storskjerm i Kristiansand.

— Vi er veldig glade for at vi kan invitere til en skikkelig markering for alle i Kristiansand og omegn. Dette er et stort og viktige prosjekt for Norges og Europas kraftforsyning som er blitt lagt merke til i landsdelen. Når det nå står ferdig vil vi både vise hva vi har gjort og takke folk i regionen som har vært berørt av arbeidet for velvilligheten. Vi ønsker alle i området velkommen både til åpning ved Kronprins Haakon på dagtid og til folkefest på kvelden, sier kommunikasjonssjef i Statnett, Christer Gilje.

Både sjøkabelen og den norske landkabelen er produsert ved Nexans fabrikk i Halden. Foto: Lars Horn

3,3 milliarder kroner— Totalt har Skagerrak 4 kostet 3,3 milliarder norske kroner. Statnett betaler omtrent halvparten. Det er innenfor budsjett, sier kommunikasjonssjef Christer Gilje i Statnett.

Resten av regningen har danske Energinet.dk tatt seg av.

240 kilometer med kabel

Skagerrak 4 er totalt 240 kilometer lang, hvorav 140 kilometer er lagt på havbunnen. Som navnet tilsier er dette den fjerde strømutvekslingskabelen mellom Norge og Danmark. Også de tre andre danmarkskablene ilandføres i kristiansandsområdet, men disse går i luftspenn opp til likeretteranlegget på Støleheia. Skagerrak 4 har vesentlig større kapasitet enn de tre andre kablene, og har økt kraftutvekslingskapasiteten mellom de to landene med 70 prosent. Kabelen har kapasitet til å overføre strøm tilsvarende forbruket til 300.000 norske husholdninger en vinterdag. Skagerrak 4 er et samarbeidsprosjekt mellom norske Statnett og Energinet.dk i Danmark.

Strømkablene mellom Norge og Danmark bidrar til å sikre strømforsyningen i begge land. Norge kan importere vindkraft fra danske vindmøller når det blåser mye, og norsk vannkraft kan gå andre veien når det er lite vind. Kabelen bidrar til at danskene ikke har like stort behov for å fyre opp forurensende kull- og gasskraftverk.

Her går sjøkabelen i land i Kvevika i Ålefjærfjorden. Foto: Morten Henden Aamot

Fordeler og ulemperMens Statnett har fremhevet at utenlandskablene gir mer stabile strømpriser, mener kritikerne at kablene totalt sett gir norske forbrukere høyere strømregning.

Kabelskipet C/S Nexans Skagerrak brukte ti dager på å legge den 6500 tonn tunge kabelen mellom Fugleviksundet i Kristiansand til Bulbjerg nord for Limfjorden på Jylland. På norsk side ble hovedkabelen skjøtet sammen med kabelen som allerede var lagt inn Topdals— og Ålefjærfjorden. Sjøkabelen ble spylt ned i havbunnen eller dekket til, slik at det skal være mulig å fiske og tråle over den.