Om morgenen 23. november opplevde to menn å bli siktet på med pistol og truet på livet i en leilighet i Kristiansand sentrum. Da de tre ranerne forsvant fikk de med seg penger, mobiltelefoner, bankkort med pinkode, en crossykkel, pc og pass.

Nå er en kvinne (18) og to menn (18 og 27) dømt for ranet, som Kristiansand tingrett mener til en viss grad var planlagt. Retten legger til grunn at trioen hadde møttes like før og bestemt seg for å utføre ranet.

Ringte på

Kvinnen ringte på hos en mann som ventet på besøk fra henne. Intetanende om hva som skulle skje, slapp han henne inn. Inne i leiligheten varslet hun sine kamerater på sms om hvordan leiligheten så ut og at det bare var å komme. Hun hadde på forhånd åpnet døren for dem.

Inne i leiligheten rettet 27-åringen en pistol mot de to fornærmede. Han uttalte at «de skulle ringe etter noen svarte for å voldta» dem dersom de ikke samarbeidet. Ranerne forsvant etter ti minutter og tok en taxi videre.

Alle tre erkjente straffskyld for retten, men kvinnens forsvarer prosederte på frifinnelse siden hun ikke ga en uforbeholden tilståelse. Hun har hevdet at hun bare trodde planen var å skremme mannen som eide leiligheten. Han skal ha plaget henne tidligere.

Fikk redusert straff

Retten trodde ikke på henne, og mener det dessuten er straffeskjerpende at hun har begått ny kriminalitet kun ett år etter at hun ble dømt for liknende forhold. Straffen er satt til fengsel i to år, men 18 måneder er gjort betinget siden hun er lettere psykisk utviklingshemmet.

Hennes jevngamle kamerat er i tillegg dømt for ran begått mot en 17-åring som lå og sov og våknet av handlingen. Han ble truet med et skrujern mot halsen og raneren fikk med seg en mobiltelefon.

Dette ranet fant sted kun seks dager at det første ranet. 18-åringen hadde i mellomtiden vært arrestert av politiet.

Han er ikke tidligere domfelt, men er nå dømt til fengsel i ett år og seks måneder, der fem måneder er betinget.

Dømt for Aquarama-tyveri

Sistemann er straffedømt sju ganger tidligere, og må nå sone ett år og fire måneder i fengsel.

27-åringen er i tillegg dømt for grovt tyveri fra Aquarama. Dette utførte han sammen med en kamerat (20). Om morgenen 9. november i fjor brøt de opp døren til badeanlegget, gikk gjennom kontorer og fikk med seg flere pc-er, mobiltelefoner, klokker og et mindre kontantbeløp.

På vei ut ble en ansatt som kom på jobb truet med en kniv av 20-åringen. Etterpå sjekket de inn på First Hotel. De ble pågrepet etter at betjeningen hadde varslet politiet.

20-åringen er tidligere dømt i saken.