— Vi har bedt kommunene vurdere risiko for hvor ting kan skje, og ikke minst spre informasjon til publikum. Vi har anbefalt dem å sette i gang med tiltak nå som de har tid, sier fylkesberedskapssjef i Vest-Agder, Yngve Årøy.

Lørdag og natt til søndag er det ventet ekstreme nedbørsmengder i Agder og Rogaland. Her i sør er det særlig innlandskommunene i Vest-Agder som kan vente seg flom og oversvømmelser. I indre strøk i Vest-Agder kan det komme opp mot 100 millimeter nedbør.

— Nå som det også er langt flere flyktninger på asylmottak i kommunene enn tidligere, har det også vært behov for å koble inn tolketjenester for å kunne gi god nok informasjon til beboere på mottakene, sier Årøy.

Sjekker avløp

Fylkesmannen har videreformidlet ekstremvarselet til samtlige kommuner i Vest-Agder, selv om været i størst grad ser ut til å ramme kommunene innafor kystkommunene. I Sirdal har kommunen tatt nødvendige forholdsregler knyttet til værsituasjonen, og beredskapskooridnator Ivar Skreå anser kommunen som godt forberedt på været.

— Vi har varslet de ulike enhetene innen pleie og omsorg og teknisk etat, slik at de kan sjekke opp i avløp og kummer der det kan bli problemer, sier Skreå.

I fjellet i Vest-Agder er snøskredfaren nå vurdert til stor, altså nivå fire på en skala der nivå fem utgjør størst fare. I Sirdal har ikke kommunen iverksatt spesielle tiltak knyttet til skredfaren, men Skreå og hans kollegaer følger med.

— I høyden er det kommet mye snø, tidligere i uka ble det målt en halvmeter snø over 1400 meters høyde. Innfartsårene til hyttefelt som for eksempel Hunnedalen kan jo være spesielt utsatt, og hytteturister anbefales derfor å holde seg hjemme, sier Skreå.

- Ikke gå til sjøkanten

Også i Kvinesdal har kommunen forberedt seg på ekstremværet «Synne».

— Vi er beredt i den grad man kan forberede seg på ekstremvær. Prognosene går langt unna tiårsflommen, men vi har lagt ut informasjon på vår hjemmeside om at folk bør sjekke fortøyninger og løse gjenstander. Vi har folk på vakt, men også mannskaper som kan kalles ut dersom det blir behov for ekstra beredskap, sier beredskapskoordinator i Kvinesdal, Geir Bruli.

Fylkesberedskapssjef Årøy samarbeider med blant annet Telenor, politiet og Agder Energi i forkant av stormen. Årøys oppfordring til folk er klar:

— Det er jo typisk at folk går ned til sjøen for å ta bilde av ekstremværet, men folk må ikke sette seg selv og eventuelle redningsmannskaper i fare, sier Årøy.

Setesdal og Sirdal

Også Agder Energi følger værsituasjonen nøye.

— Den sterke vinden kombinert med snø kan påvirke driften av strømnettet i store deler av regionen vår. Store nedbørsmengder i form av regn kan skape flom. Agder Energi har styrket vakthold i gjennom helgen, spesielt i øvre Setesdal og i Sirdal, sier Christian Altmann, kommunikasjonssjef i Agder Energi.