Sykehuset kjemper for å holde smittetallet under tre prosent. I fjor var det ved et tidspunkt mer enn dobbelt så høyt, sju prosent av pasientene hadde infeksjoner.

- Vi ser at det oftere oppstår sårinfeksjoner i forbindelse med overvektige pasienter, blant annet fordi det er vanskelig å rengjøre hudfolder, sier smittevernlege Erik Bertnes ved Sørlandet sykehus.

Det samme bekrefter Egil Lingaas, avdelingsleder for smittevernavdelingen ved Oslo universitetssykehus.

Smittevernlege Erik Bertnes ved Sørlandet sykehus sier at overvektige pasienter utgjør en større risiko for sårinfeksjoner enn andre.  Foto: Reidar Kollstad

- Det er en klar sammenheng mellom overvektige personer og risiko for infeksjoner.

Død

Sykehusinfeksjoner fører til økte lidelser og død for pasientene, økt ressursbruk ved forlengede sykehusopphold og dermed rammes sykehusøkonomien. I fjor avleverte overlege Karina Olsen, smittevernlege ved Universitetssykehuset i Nord-Norge, en doktorgradsavhandling om blant annet dette temaet.

- Rundt 20-30 prosent av befolkningen er bærere av gule stafylokokker, bakteriene som kan gi sårinfeksjoner. Men blant overvektige er det flere som er bærere, sier Gunnar Skov Simonsen, Professor II i medisinsk biologi ved Universitetet i Nord-Norge. Han var en av veilederne for Olsens doktorgradsarbeid.

Slik kan et sår smittet av gule stafylokokker se ut. Foto: Drvgaikwad

Studien ble utført på over 4000 personer for å undersøke hvor mange som var bærere av gule stafylokokker i den friske befolkningen. Bakteriene fins i nesen. Det er i følge Skov Simonsen ingen som vet hvorfor overvektige oftere har disse bakteriene.

Fettlag

- Dessuten innebærer fettlaget redusert blodsirkulasjon, som gjør at det tar lengre tid før såret gror. Det øker også smitterisiko, sier Simonsen.

Studier fra Australia anslår at en pasient som får dyp infeksjon, for eksempel i brystbenet, gir en merkostnad på 173.000 kroner per pasient. Simonsen sier det ikke finnes norske tall på dette.

- Kunnskap om økt risiko for infeksjoner er viktig for å kunne sette inn tiltak, sier Simonsen og viser til at sykehus i utlandet sjekker om pasienten er bærer, og sørger for ekstra hygienetiltak før en operasjon.

Teller

Fire ganger i året telles antall smittede pasienter blant de som har vært innlagt minst to døgn ved Sørlandet sykehus, en såkalt prevalensmåling. Metoden er upresis, men brukes i hele Norge.

- Vi sjekker fire diagnoser: Lungebetennelse, urinveisinfeksjoner, blodbaneinfeksjoner og postoperative sårinfeksjoner på en bestemt dag, sier Bertnes.

Han legger til at de fire diagnosene utgjør 75 prosent av alle sykehusinfeksjoner.

Smittet

Pasientene kan være smittet når de blir innlagt, fra andre helseinstitusjoner og på sykehuset. Siste måling ved Sørlandet sykehus i november 2013 viste at totalt 6,8 prosent av de innlagte var smittet hvorav 4,8 prosent av disse fikk den på sykehuset.

Målingene har vist tendenser til at antall infeksjoner er klart lavest i Flekkefjord. Kristiansand har flere, men ligger omtrent på eller litt under landsgjennomsnittet og Arendal ligger i en del tilfeller høyest.

- Ansattes bruk av smykker og klokker på jobb, samt håndhygiene er viktige elementer i arbeidet med å få ned antall infeksjoner. Og der ser vi en konstant forbedring, sier Bertnes.