- Ønske for Kokkenes? En velfungerende marina med en lengre sesong. Vi ønsker jo å gjøre Blindleia mer tilgjengelig. Og gjerne en sjørettet butikk og servering, sier Beate Holm Töpfer, driver av Hotel Norge. Foto: LENE GUNVALDSEN
- Kokkenes burde brukes til noe allmennyttig. Lillesand kunne trengt et kulturhus, men det er nok en drøm. Skal jeg snakke for kulturen har man en bra aula på den nye ungdomsskolen, men dette har sine begrensninger. Skal man ha en oppsetning, må det rigges opp og ned i helgene, sier Jo Eskild, leder for kulturskolen. Foto: Jostein Blokhus
- Ønske for Kokkenes? Å få en marina med skikkelige åpningstider. Og en drivstoffpumpe med kortautomat! I dag må folk komme med kanner eller dra til Brekkestø. I tillegg burde vi fått på et sjønært båtverksted, sier Thor Bylund, tidligere leder i Lillesand Seilforening. Foto: Bjørg Bøe

— Det gjelder å ikke forhaste seg, men ha en jevn progresjon, sier leder for Kokkenes Utvikling AS, Tor Audun Danielsen.

Der vi står i snøføyka på kaikanten, er det ikke så lett å forestille seg et yrende sommerliv med båtfolk som legger til havn og benytter seg av servicebygg og ulike maritime tilbud.

Planlegge på nytt

En rekke planer har versert for dette området. Og i en noe gammel reguleringsplan snakkes det om et maritimt senter med turistinformasjon, bevertning, forretningslokaler og overnattingsmuligheter. Pluss klubbhus for lag og foreninger. Men ingenting er fastlagt, og man har valgt å se på det hele på nytt.

Nå skal politikerne ta stilling til et forslag om at kommunen kjøper området av Lillesand Havn. Det gjør planleggingen enklere. Taksten er bare på 300.000. Dette området kan kjøpes fordi Kokkenes ikke lenger er aktuell som nødhavn. All havnevirksomhet skal skje på Langbrygga eller Fossbekk.

Videre foreslås det at Kokkenes Utvikling kan ta opp lån på opptil 2,5 millioner for å se på planene for Kokkenes på nytt.

— Vi jobber nå med et servicesenter som en mulighet. Men vi ser også på andre ting. Og vi må regne med at det trengs en del leiligheter for å kunne finansiere utbyggingen, for dette skal ikke koste kommunen noe. Dermed føler vi oss nokså frie i forhold til den eksisterende reguleringsplanen. Og det er styrets mening at det som er merket av som kystkultursenter ikke vil bli gjort noe med fra vår side. Et slikt senter er lite sannsynlig, ettersom en del av behovene er blitt ivaretatt på andre måter, sier Danielsen.

- Neppe museum

— Men hva ser du egentlig for deg på området i fremtiden?

— Vi prøver å ha så åpne føringer som mulig. For å komme i havn økonomisk, regner jeg med at vi har behov for en del leiligheter og muligens også kontor- og arbeidsplasser som en investor kan se det nyttig å legge der.

Danielsen legger til at et maritimt museum, som det tidligere har vært snakket om, er lite sannsynlig, ettersom det krever stor offentlig innsats.

— Grimstad skal nå satse stort på et museum i Hasseldalen. Men vi håper at de som arbeider med Verven Kystkultursenter på Kokkenes etter hvert kommer med planer som kan gå mer i den retningen. Dette vet jeg lite om.

— Tidligere er Kokkenes blitt lansert som tomt for et kulturhus?

— Dette vil forutsette en betydelig kommunal innsats. Både rådmann og politikere har vært tydelige på at utbyggingen på Kokkenes ikke må belaste kommunale budsjetter. Selv synes jeg de små kulturarenaene i Lillesand dekker våre behov. Og vi har jo kulturhus i nabobyene, sier Danielsen.

Ordfører Arne Thomassen sier han føler man er inne i en god prosess.

— Dette er et kjempespennende område og en sak vi ikke skal stresse. Vi skal ha dialog med Kokkenes Vel, lag og foreninger. Til slutt er det bystyret som vedtar. Det er nok ikke realistisk med bygging før om tre til fem år. Foreløpig har ikke kulturhus vært aktuelt, men det kan tas opp igjen, sier han.