— I Norge er det hovedsakelig yrkesbåter som har nødpeilesender. I utlandet er det vanlig med personlige nødpeilesendere som folk har med seg når de er på sjøen. Så fort man faller over bord vil hovedredningssentralen få beskjed og man vet umiddelbart hvor man skal lete, sier Stein Inge Dahn, politiker i Mandal Venstre.

Grunnen til at slike nødpeilesendere ikke er vanlig i Norge er prisen. Nødpeilesenderen er på størrelse med en mobiltelefon, og koster 3000-4000 kroner. En familie på fem må dermed betale opp mot 20.000 kroner. I tillegg må utstyret registreres hos Post- og teletilsynet. Det koster rundt 600 kroner.

Nødpeilesenderen er på størrelse med en telefon og sender ut gps-signaler til redningssentralen. Foto: Espen Sand

Kritisk til myndighetene

Dahn forteller at Venstre har kjempet i flere år for at regjeringen skal fjerne avgiftene på nødutstyret. Dahn er utdannet sjøkaptein og arbeider som los ved Kystverket på sørlandskysten. Han har selv investert i nødsenderen og mener den kan redde liv.

— Når alvorlige ulykker inntreffer, har rask varsling vist seg å være avgjørende for å redde liv og begrense skadeomfanget. Jeg er kritisk til at myndighetene skal legge avgift på viktig og nødvendig utstyr, sier Dahn, som påpeker at Venstre i sitt alternative forslag til statsbudsjett har fjernet denne avgiften.

Gir nøyaktig info

Politikeren tenker tilbake på den tragiske ulykken der fire unge menn fra Danmark druknet utenfor Mandal i 2010. — I etterkant viste det seg at redningsbåten var like i nærheten av danskene som kjempet i sjøen. En personlig nødpeilesender ville gitt svar på hvor danskene befant seg, og et langt enklere letearbeid, sier han.

— Jeg går ut med dette nå fordi jeg er fryktelig lei meg over det som har skjedd de siste dagene. Det er helt forferdelig og jeg har den største medfølelse med de pårørende, sier Dahn.

Internasjonalt nettverk

Dahn forteller at utstyret er godt tilrettelagt og har reddet mange liv.

Satellitter og jordstasjoner gjør det mulig å varsle på en svært effektiv måte, uansett om det er på sjøen eller på land. Det har gjort personlige nødpeilesendere populært i mange land. I Sverige og USA har regjeringen fjernet avgiftene.

— Jeg er ikke tilhenger av at utstyret skal være lovpålagt, men i stedet for å avgiftsbelegge det burde regjeringen heller promotere det, mener Dahn.

- Forskjell på liv og død

Alf Erik Andersen, skipper på redningsbåten Valer, var på vakt da de fikk melding om båthavariet onsdag kveld. Han forteller om et omfattende arbeid.

— Det har vært som å lete etter nåla i høystakken. Personlige nødpeilesendere ville gitt oss en helt annen situasjon. Jeg vil gå så langt som å si at den er forskjell på liv og død, sier skipperen.

— Det er litt skremmende at så få har det utstyret. Jeg mener slike sendere bør være en del av utstyret redningsvesten, og at man betaler en engangssum for vesten uten årlige kostnader, sier Andersen.

Tar saken opp med statsråden

Statssekretær Bård Hoksrud vil ta opp avgiftsproblematikken med statsråd Kjetil Solvik-Olsen. - Hvis det er politisk vilje kan det bli midler i det reviderte statsbudsjettet, sier Hoksrud.