— Jeg har hele tiden tenkt at våre vurderinger var riktige. Det er en stor lettelse for meg at Fylkesmannen bekrefter at vi hadde rett, sier Svenny Karlson til Fædrelandsvennen.

For et drøyt år siden trakk SV-politikeren seg i protest fra eiendomsskattenemnda i Lillesand kommune. Årsaken var at formannskapet sa nei til omtaksering av boligene på Ågerøya.

- Ubehagelig sak

— Som leder av takstnemnda var jeg satt til å forvalte et regelverk. Da vår anbefaling ble satt til side følte jeg at vi ikke hadde tillit av formannskapet. Jeg synes denne saken har vært svært ubehagelig, derfor er det en stor lettelse at Fylkesmannen opphever vedtaket, sier Karlson.

I brevet som er sendt til kommunen skriver Fylkesmannen i Aust-Agder at saken må behandles på nytt. Årsaken er at formannskapet ikke har gitt en god nok begrunnelse for at omtaksering er unødvendig.

"Formannskapet har i dette tilfellet ikke gitt noen begrunnelse for hvorfor man unnlater å foreta omtaksering. Dette til tross for at administrasjonen i sin innstilling relativt klart oppfordret formannskapet til å gi en begrunnelse", skriver seniorrådgiver Eva L. Jørlo hos Fylkesmannen.

— Kan ikke ha amnesti

Boligene på Ågerøya ble taksert mens øya fremdeles hadde boplikt. Da boplikten ble opphevet mente administrasjonen og eiendomsskattenemnda at boligene måtte takseres på nytt, ettersom bortfallet av boplikten førte til en verdiøkning.

— Det er klart at boligene har økt i verdi. Nå kan de kjøpes av andre og disponeres som fritidsboliger. Da bør man omtaksere, sier Karlson.

— Hva mener du formannskapet bør gjøre nå?

— De bør forholde seg til eiendomsskatteloven og rettferdighetsprinsippet. Jeg kan ikke forstå at Ågerøya skal ha amnesti. Den må behandles på lik linje med andre steder med fritidsboliger, sier Karlson.

Diskusjon i Høyre

Gruppeleder i Høyre, Einar Holmer-Hoven, utelukker ikke en omtaksering, men vil i første omgang ta opp saken i partiets bystyregruppe.

— Vi mener fremdeles at vi ikke ønsker å omtaksere bare fordi boplikten er opphevet. Men vi må en runde i gruppa for å se om argumentasjonen vår holder. Hvis vi klarer å begrunne vedtaket kommer vi til å falle ned på samme konklusjon. Hvis vi ikke føler det er grunnlag for den må vi godta en omtaksering, sier Holmer-Hoven.

I brevet til kommunen skriver Fylkesmannen i Aust-Agder at det ikke kan utelukkes at det finnes en saklig grunn til å unnlate omtaksering, men at den ikke er "innlysende eller åpenbar".

— Det er ikke galt at vi går mot omtaksering, men vi har ikke begrunnet vedtaket godt nok, sier Holmer-Hoven.

Har økt i verdi

— Fylkesmannen legger til grunn at det har vært en verdiøkning. Dere mente vel at boligene ikke hadde økt i verdi?

— Ordføreren mente det. For min del er jeg opptatt av det står kan og ikke skal i lovteksten. I Lillesand har vi kjørt en linje om at vi ikke foretar en omtaksering hvis vi kan velge. Så lenge det ikke foreligger en bruksendring avventer vi omtaksering. Når hus er regulert til boliger og folk bor der føler vi ikke at det er grunn til omtaksering, sier Holmer-Hoven.