Høyre og Frp vil bytte ut penger med matkuponger

Høyre og Fremskrittspartiet er klare med sine felles asylkrav. Et av forslagene på listen er matkuponger i stedet for penger.

Publisert:

Finansminister Siv Jensen (FrP) (t.v.) og statsminister Erna Solberg (H). Foto: NTB scanpix

  • NTB
Denne artikkelen er over fem år gammel

NTB vet Kristelig Folkeparti og Venstre blir orientert om forslagene tidlig mandag ettermiddag.

De parlamentariske lederne i Høyre og Frp holder pressebrifing i Vandrehallen i Stortinget mandag kveld der de presenterer partienes forslag til tiltak for å håndtere asyltilstrømningen.

De to partiene ber regjeringen i løpet av våren neste år gjennomgå alle særordninger for flyktninger og asylsøkere i folketrygden med sikte på innstramminger, melder NRK som gjengir i alt 15 forslag.

Høyre og Frp krever også fortgang i innstrammingstiltak og at regjeringen skal komme med en ny instruks om fornyet vurdering av beskyttelsesbehov innen 1. januar neste år. De ønsker også å stramme inn retten til familieinnvandring.

Grensestenging forsvant

Ifølge Aftenposten var det en intern Frp-gruppe som foreslo å stenge grensen til Russland. Dette er ikke tatt med blant forslagene som partiet nå presenterer. Punktet forsvant da Frp og Høyre samkjørte sine krav.

Den interne gruppa, ledet av nestleder Per Sandberg og med stortingsrepresentantene Christian Tybring-Gjedde og Åse Michaelsen, har siden onsdag i forrige uke jobbet med ytterligere innstramming på asyl— og innvandringsfeltet.

Punkt 15. er det nærmeste Sandbergs gruppe kommer grensestengning: «Stortinget ber regjeringen sikre retur av personer som søker asyl til Norge og som har hatt opphold i Russland, og gi dette arbeidet høyeste prioritet».

En Høyre-kilde på Stortinget karakteriserer overfor avisa Frp-utvalget på følgende vis: – Vi kan vel kalle det en trøstepremie for at de tapte voteringen i stortingsgruppen sist onsdag.

KrF krever forhandlinger

KrF-leder Knut Arild Hareide har uttalt at han ikke ønsker å forhandle om asylinnstramminger bare med regjeringspartiene og Venstre, og at han vil sette som krav at også de andre partiene på Stortinget må med og forhandle.

Frp har på sin side gjort det klart at det viktigste for dem ikke er å få til et bredt forlik i Stortinget, men få gjennomslag for innstramminger. Partiet er også rede til å gå forbi samarbeidspartiene KrF og Venstre til Ap og Sp for å få flertall.

– Vi kommer til å søke flertall der flertallet finnes, men vi går alltid til KrF og Venstre først, har Frps parlamentariske leder Harald Tom Nesvik uttalt.

Publisert:
Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.