Vennesla menighet vurderer å gi menighetshuset til Vennesla kommune. Bygget skal være menighetens egenkapital til ny kirke. Foto: Inge T. Dalen
Gudmund Sagen i kirkekomiteen i Vennesla er fornøyd med de politiske signalene, og sier komiteen nå vil fortsette å planlegge ny kirke. Foto: Rune _idne Reinertsen

— Det er riktig at vi som sitter i komiteen for ny kirke har foreslått dette. Menighetsrådet er orientert, men har ikke avgjort noe, sier Gudmund Sagen, medlem av planleggingskomiteen for ny Vennesla kirke.

Byttehandel

Menighetshuset på Moseidmoen inneholder også en større barnehage. Vennesla kommune planlegger en ny, stor barnehage i kommunal regi. Sagens tanke er å slå to fluer i en smekk.

Gudmund Sagen i kirkekomiteen i Vennesla er fornøyd med de politiske signalene, og sier komiteen nå vil fortsette å planlegge ny kirke. Foto: Rune _idne Reinertsen

— Hvis kommunen får hele menighetshuset med tomt til ny barnehage, kan kommunen spare penger. Samtidig kan dette være en del av menighetens egenkapital til ny kirke, sier han.Etter striden om salg av prestegården, hvor kommunen valgte ikke å kjøpe, har kirkekomiteen vært i tvil om det var vits å fortsette arbeidet med ny kirke. Ny kirke tenkes delvis lagt der prestegården i dag ligger.

Mandag møttes Nils Olav Larsen og Gudmund Sagen fra kirkekomiteen kommuneledelsen til avklaringsmøte. De møtte ordfører Torhild Bransdal, rådmann Svein Skisland og kommunalsjef Aslak Wegge.

— Vi fikk veldig positive tilbakemeldinger på at vi kan fortsette å planlegge ny kirke, sier Gudmund Sagen.

Kirke neste storprosjekt

Ordfører Torhild Bransdal sier:

— Vi står fast på det vi har sagt lenge. Etter svømmehall, er ny Vennesla kirke det store, kommunale utbyggingsprosjektet. Så må prosessene gå for å få det til. Jeg kan ikke si noe om når, men den politiske viljen er der. Vi ønsker å prioritere kirke etter at vi har avklart svømmehall, sier hun.

Hun mener dette må sees løsrevet fra spørsmålet om å kjøpe eller ikke kjøpe prestegården, som er aktuell tomt.

— Tomt må vi se på når planer foreligger. Det blir en annen prosess, sier hun.

Sagen sier han er oppløftet etter møtet med kommuneledelsen. Han føler det er god dialog.

— Kommunen er klar til å kjøre de prosesser som må kjøres, den dagen politikerne sier ja til ny kirke. Vi kan derfor fortsette å planlegge, sier Sagen

Kirke for alle

Planer for en større Vennesla kirke, begynte allerede i slutten av 1800-tallet. Det har vært en rekke prosesser opp gjennom tiårene, eller skal vi si hundreårene.

— For oss i kirkekomiteen handler mye om å samle hele Vennesla menighets arbeid ett sted. Både barnearbeid, menighetsarbeid og kirkens administrasjon, sier Gudmund Sagen.

— Vi trenger ei moderne arbeidskirke. Målet må være å skape et kirkelig senter der alle medlemmer føler det er godt å være, ikke bare en liten klikk. For oss er det helt avgjørende.

Det var kirkeverge Allan Neset som satte ny fart i arbeidet med ny kirke da han kom til Vennesla for få år siden. Noe av det første han fikk til, var å oppheve menighetsvedtaket fra 90-tallet om at ny kirke skulle ligge på Moseidmoen, et vedtak som hadde stoppet opp hele kirkesaken.

— Jeg var ikke på møtet med ordføreren nå mandag, men jeg hører at signalene var veldig positive, og da kan vi gå videre, sier han.