Mange av postkortene har stempler knyttet til ulike begivenheter. Dette viser KFUM-speidernes landsleir i Spangereid i 1974. Foto: Roar Greipsland
På de første postkortene måtte hilsenen skrives på framsiden. Dette kortet fra Kristiansand er stemplet i 1899.  Foto: Roar Greipsland
Mange av postkortene har stempler knyttet til ulike begivenheter. Dette viser KFUM-speiderens landsleir i Spangereid i 1974.  Foto: Roar Greipsland

LINDESNES: – Jo flere gamle postkort en får fatt i, dess mer øker interessen for hobbyen.

Lokale kort

Kurt Olsen i Spangereid er bygdas ivrige samler av de gamle kortene. Foreløpig har han rundt 500 stykker, spredt geografisk fra Lyngdal i vest til Kristiansand i øst.

For Kurt begynte det helt tilfeldig for ti år siden, etter å ha kommet over noen gamle kort fra hjembygda. Interessen ble vakt, og snart begynte han å kjøpe postkort på en av nettauksjonene. Han fikk kort av venner og bekjente, og så begynte det å ta av.

– Jeg konsentrerer meg mest om hjemkommunen Lindesnes, og har etter hvert fått en betydelig samling. Like artig som å samle, er det å sette samlingen inn i et oversiktlig system.

Bildene forteller

Det er den lokale historien som stort sett fenger interessen for postkortene. Ut fra bebyggelse og veier, kan en hele tiden se utviklingen i forhold til årstallet på de ulike geografiske stedene.

— Prisene varierer veldig. Det kan være fra ti kroner og oppover til fem hundrelapper. En vet aldri på slike nettauksjoner. En kollega av meg la ut et postkort fra Vanse. Han trodde han ville få 20-25 kroner for det, men endte opp med 600 kroner. Årsaken var at kortet i sin tid hadde blitt sendt til Amerika, og var nå kommet hjem igjen, forklarer Kurt.

Kremkortet er utvilsomt et som han fikk av Bjørn Gabrielsen i Spangereid. Lokalhistorikeren og den pensjonerte rektoren er også ivrig samler, og ga Kurt et flyfoto som er tatt i 1936 eller -37. Denne type kort er ifølge Kurt ikke enkle å oppdrive, fordi tyskerne konfiskerte alle kort som var fotografert fra lufta, forklarer han. Også et kort fra Lillehavn i Lindesnes har en høy stjerne i samlingen hans. Det er stemplet 23.01 1908, skrevet på tysk og sendt til Berlin.

– Mange har samme hobby som meg, men de fleste sysler med dette alene. Utrolig moro hadde det vært dersom vi kunne få til en årlig samle- og byttedag, håper Kurt.

roar.greipsland@fvn.no - 90870708