— Vi er mer skuffet enn overrasket over funnene. Mer enn tre fjerdedeler av saltet kommer fra bearbeidet mat. Da er det påfallende at matvareindustrien skryter av egen innsats om redusert saltbruk, samtidig som vi ser at både gamle og nye produkter inneholder faretruende mye salt, sier direktør i Forbrukerrådet, Randi Flesland.

Her får du oversikten over Forbrukerrådets funn.

- Dobbelt så høyt

Helsedirektoratet har i en fersk rapport slått fast at saltforbruket til nordmenn er dobbelt så høyt som det burde. Det er anslått å ligge på rundt 10 gram pr. person daglig, men burde egentlig vært rundt 5 gram, mener Helsedirektoratet.

Forbrukerrådet ber nå helsemyndighetene om å sette forpliktende mål for å få ned saltbruken i matvareindustrien.

— Helsemyndighetene har ført dialog med bransjen om salt i over 30 år uten at vi er i nærheten av å komme i mål. Det er på tide med sterkere lut og klare krav, sier Flesland.

— Dette er et spark i leggen til både Helsedepartementet, Mattilsynet og leverandørene, sier hun.

Nye regler

Atle Wold, seksjonsleder i Mattilsynet, sier at de bidrar aktivt for å hjelpe forbrukerne ved hjelp av nøkkelmerking.

— Men det skal også bli tydeligere gjennom nytt regelverk for sammensetting av mat, hvor det skal deklareres salt pr. 100 gram vare, sier Wold.

Men ifølge Forbrukerrådet tilsier reglene at det fortsatt kan gjemmes bort på baksiden av emballasjen.

— Vi ønsker veldig tydelig merking på forsiden av emballasjen, sier Flesland.