Simen Lunøe Pihl ved fyret på Lindesnes hjelper Janne Robberstad med å få på plass "fyrfamiliene" i utstillingslokalet. Foto: Roar Greipsland
Hverdagslige hendelser på fyr, er fra gamle bilder blitt til digitale collager. Foto: Roar Greipsland

— Du vet, det er tøffe værbitte folk langs kysten. De er rause og tåler en trøkk, mener Janne Robberstad. Nå er Bømlo-jenta på fyret for andre gang for å vise sine bilder, ut hele april måned.

Gravde i arkivet

I bildearkivet på Lindesnes fant hun inspirasjon til å hedre familiene som levde på fyrene langs kysten. Særlig er det fyrmødrene og barna hun trekker fram, på bilder av helt hverdagslige små helter og hendelser. Det var rene familiebedriftene som drev fyrstasjonene før i tiden, og det ønsker Robberstad å vise fram.

På veggene i fjellhalen henger bilder av smilende barn, lykkelige over dagens fiskefangst, forberedelser med krabbeteina eller ei dame på fyret med en død sjøfugl i ene hånda og hagla i den andre.

Tapeter og teknikk

— Litt til høyre, kanskje litt opp. Janne Robberstad betrakter mens Simen Lunøe Pihl henger opp de 23 bildene. Utgangspunktet er de gamle fotografiene, som lagvis legges sammen med farger, dokumenter, tapeter eller nyere foto. Fargerikt og flott, for så å bli bearbeidet i en digital collageteknikk.

— Flesteparten av bildene er fra Hatholmen ved Mandal, fra Bremstein fyr i Nordland, og selvsagt et par fra livet på Lindesnes. Hverdagssituasjonen i bildene er slik at mange folk utvilsomt vil kjenne seg igjen, mener kunstneren.

— Eg har latt meg inspirere av fyrlivet og satt farge på draumen om dei gode gamle dagar, kvardag og fest, oppvekst og familieliv på fyr langs kysten, sier hun på ekte Bømlo-dialekt.