— Jeg synes det er tragisk. Mange næringsdrivende i Birkenes sliter allerede med å få endene til å møtes. Så kommer denne skatten på toppen, sier Kjell Rasmussen (51) til Fædrelandsvennen.

Rasmussen er daglig leder i bilverkstedet Rasmussen Auto, en av rundt 50 bedrifter som nå må betale eiendomsskatt. Ifølge kommunens takstnemnd må disse trolig ut med rundt 1,5 millioner til sammen.

— Det er jo et signal om at man ikke ønsker næring i bygda, sier Rasmussen.

— Hva betyr det for din bedrift?

— Det blir tøffere, ettersom vi driver i en bransje hvor det er vanskelig å øke prisene, sier Rasmussen, som foreløpig ikke vet hvor mye han må betale.

Hadde ønsket unntak

Eieren av en næringseiendom som takseres til 3 millioner vil få en utgift på 21.000 kroner i året. Eieren av et bolighus eller ei hytte med samme takst får en regning på 12.000 kroner.

Ordfører Arild Windsland (H) hadde helst sett at Rasmussen og andre som driver mindre bedrifter slapp å betale skatt.

— Det er ikke noe vi ønsker, men loven er klar på at all næringseiendom må skattelegges likt. Høyre sentralt jobber for å endre dette, slik at de mindre bedriftene ikke må betale det samme som for eksempel de store kraftverkene, sier Windsland.

Birkenes har i mange år hatt eiendomsskatt for verker og bruk, som har en skattesats på sju promille. Butikker som til nå ikke har betalt skatt må også betale sju promille, siden loven sier at all næringseiendom må betale samme skatt. Skatten for boliger er i Birkenes satt til fire promille.

Tror de fleste klarer seg

Anders Christiansen (Ap) er enig i at eiendomsskatten ikke er gunstig for de næringsdrivende.

— Eiendomsskatten tar ikke hensyn til hvor mye du tjener. Jeg tror nok de fleste kommer til å klare det, men for noen kan det bli vanskelig, sier Christiansen.

Han legger til at han er bekymret for alle som sliter med skatten, uavhengig av om de er næringsdrivende eller privatpersoner. Det samme sier Iren Sommerset (SV).

— Hvem som tåler hva er vanskelig for meg å si noe om. Noen vil helt sikkert merke det mer enn andre. Men nå er skatten innført og alle må bidra, sier Sommerset.

Fredag og lørdag sendte kommunen ut brev til innbyggerne om hva taksten blir og hvor mye de må betale.

— Vi har taksert rundt 3000 eiendommer. Foreløpige beregninger viser at skatten blir på 10,5 millioner kroner til sammen, sier leder for kommunens eiendomsskattenemnd, Jens Risvand.

Ber folk klage

Medregnet skatten fra verker og bruk blir den totale inntekten på rundt 15 millioner kroner i 2014. Risvand oppfordrer alle innbyggere som har spørsmål om å ta kontakt.

— Det er helt sikkert en del som er feil, sier Risvand.

Folk kan enten ringe til kommunen, eller ta turen innom kommunehuset, hvor selskapet som har gjennomført takseringen nå har rigget seg til.

— Vi har hittil hatt besøk av rundt 50 personer. De fleste har tatt kontakt fordi de mener ligningstaksten er for høy, men dette må de ta opp med statlige myndigheter, sier Marit Røen i Geomatikk.