En av gruppene med jenter i Strømmestiftelsens nye prosjekt for å hjelpe overgrepsofre fra Mathare. Foto: Egil Mongstad, Strømmestiftelsen

Bakgrunnen for prosjektet var det vonde bruddet mellom Strømmestiftelsen og deres mangeårige partner i Kenya, MYSA. Den kenyanske organisasjonen som driver solidaritetsarbeid i Mathare-slummen med idrett som en viktig ingrediens, har mange aktive støttespillere i Norge etter hyppige besøk på Norway Cup.

Bruddet med Strømmestiftelsen kom etter uenighet om hvordan man skulle håndtere alvorlige anklager om aldersjuks blant spillere, korrupsjon og seksuelle overgrep. Fædrelandsvennen møtte tre av jentene som var utsatt for overgrep noen år tilbake i tid. Den ene av dem hadde født barnet til treneren sin.

LES OGSÅ:

En av gruppene med jenter i Strømmestiftelsens nye prosjekt for å hjelpe overgrepsofre fra Mathare. Foto: Egil Mongstad, Strømmestiftelsen

— Vi ønsket å gjøre noe med dette selv om vi trakk oss ut av samarbeidet med partneren vår. Vi hadde fått kunnskap om noen konkrete personer vi ønsket å hjelpe, og samtidig ville vi få i stand noe som når bredere ut, også til overgrepsofre som ikke har befatning med fotballarbeidet, sier generalsekretær Øyvind Aadland (som for tiden er i studiepermisjon. Kristine Sødal er fungerende generalsekretær fram til sommeren, red. anm.).Seksuelle overgrep er et stort problem i slumområdene rundt Nairobi.

Terapi og selvhjelp

Arbeidet har foregått i samarbeid mellom Strømmestiftelsens Øst-Afrika-kontor i Uganda og den kenyanske organisasjonen CJCH (Centre for Justice for victims of Crimes against the Humanity).

LES OGSÅ:

— Prosjektet har en terapeutisk side, ved at disse jentene som har vonde felles erfaringer får snakke med hverandre om et tema som er svært sensitivt. Og så har det en rettighetsbasert side. Vi trekker inn erfaringene fra annet bistandsarbeid som handler om å hjelpe folk til å klare seg selv. I dette tilfellet dreier det seg om hjelp til utdanning eller hjelp til å komme i gang med egne prosjekter, entrepenørskap i liten skala, sier Aadland.

Vellykket pilotprosjekt

Da arbeidet kom i gang for et år siden, understreket Strømmestiftelsen at det var snakk om et pilotprosjekt med kun ett års varighet i første omgang.

På leserbrevplass har Strømmestiftelsen møtt beskyldninger om at prosjektet er en bløff.

LES OGSÅ:

Nå er prosjektet evaluert og beskrives som vellykket, selv om det skal gjøres en del organisatoriske endringer.

— Prosjektet fortsetter. En del av jentene gir tilbakemelding om at dette har betydd mye for dem, og det kjennes stort å være med på. Selvsagt er det har vi ingen illusjoner om å kunne hjelpe alle. Men vi kan gjøre noe for en del enkeltmennesker, oppsummerer Aadland.

140 jenter har vært med i prosjektet i regi av Strømmestiftelsen og CJCH. En del av jentene har bakgrunn fra fotballklubben MYSA, mens en del andre ikke har det.