Det framgår av svaret fylkesmannen i Aust-Agder har gitt på en innsynsbegjæring fra Fædrelandsvennen.

«Dokumentet du har bedt om innsyn i er en melding fra et offentlig organ som indikerer at det foreligger brudd på helselovgivningen», skriver jurist og rådgiver hos fylkesmannen, Hanna H. Nilsen.

Dokumentet er et brev fra Helse Sør-Øst til fylkesmannen i Aust-Agder med tittelen «Anmodning om faglig tilsyn». Nilsen skriver at Fædrelandsvennen kan få innsyn når tilsynet er gjennomført.

Håvard Skjærvik er lege og innehaver av Arendal Spesialistsenter:

— Dette er rutinemessig tilsyn. Helse Sør-Øst vil se på praksis hos leverandører - de ønsker å sjekke hva de får igjen for pengene, og det må man akseptere, sier Skjærvik.

Han opplyser at alle private helseklinikker som har avtale med Helse Sør-Øst med et antall pasienter som er 20 prosent over eller under gjennomsnittet har samme tilskudd, og derfor blir de sjekket.

Men hans forklaring stemmer ikke med Helse Sør-Østs. Der opplyser kommunikasjonsrådgiver Frank Byenstuen følgende:

— Jeg kan bekrefte at vi har sendt fylkesmannen en anmodning om faglig tilsyn hos en avtalespesialist i Aust-Agder, men ønsker ikke å si noe om bakgrunnen for anmodningen før tilsynet er avsluttet. Han avviser at dette er noen form for systemtilsyn hos flere avtalespesialister.