Halvor Fjermeros i partiet Rødt (t.h.) er på leting etter et område sentralt i Kristiansand som kan brukes til matdyrking. Ideen er å la de som ønsker det få en flekk de kan dyrke. Tirsdag var han på befaring i et aktuelt område i Vågsbygd sammen med bonde Magne Bakken (t.v.) og parksjef Svein Ole Breland. Foto: Kjartan Bjelland

— Jeg har fått flere forespørsler fra både innvandrergrupper og andre som er interessert i en liten flekk der de kan dyrke sin egen mat. Nå prøver vi å finne et område som kan brukes, sier Halvor Fjermeros som representerer Rødt i Kristiansand bystyre.

Tirsdag fikk han med seg parksjef Svein Ole Breland og bonde Magne Bakken på befaring ved Dallonaveien i Vågsbygd. På et lite område her vil Halvor Fjermeros starte det som kalles «parselldyrking». Han vil at kommunen rydder området og gjør det klart til dyrking.

Så kan de som ønsker det få tildelt en egen jordflekk. Fjermeros mener det er viktig for å ta vare på matjord i Kristiansand.

— Det har skjedd en tvilsom omdisponering av matjord de siste årene. I bystyret har vi vedtatt utbygging av noe av den fineste matjorda som finnes i Vågsbygd, og det kan vi ikke fortsette med.

Nedlagt

Det var parselldyrking i Kristiansand på 80-tallet, men ifølge parksjef Svein Ole Breland var ikke interessen stor nok.

— Nå skal vi se hva som er mulig å få til. Vi har ikke gjort noen grundig vurdering ennå, så det er for tidlig å si hva vi kan få til, sa han før tirsdagens befaring.

Fjermeros vil ta saken opp i Kristiansand bystyre i form av en interpellasjon. Han håper å få med seg de andre partiene på at kommunen skal opparbeide området.

— I et tettbygd strøk som Vågsbygd trenger vi dette mer enn noen andre steder. Dette er for de som vil dyrke sin egen mat, sier han.

I sin interpellasjon til bystyret nevner han spesielt innvandrergrupper.

— Hos dem er det tradisjon for å dyrke egen mat. Der er det en større selvbergingstanke enn hos folk som er etnisk norske.

Nedbygging

Fjermeros har støtte i deler av Kristiansand bystyre. Blant annet har KrF programfestet at de vil ta vare på matjorda i Kristiansand.

— Det er et svært bra initiativ han kommer med. Nå må vi først høre hva ordføreren svarer bystyret og se om det finnes ledige arealer før vi bestemmer oss for om dette er noe vi går for, sier Grete Kvelland Skaara (KrF), leder i byutviklingsstyret.

Initiativet får også støtte fra Vest-Agder Bondelag.

— Matjorda i Kristiansand er under konstant press. Når man kjører ut og inn av Kristiansand, ser man hvordan det har forandret seg. Alle saker som setter fokus på å ta vare på matjorda og lokal matproduksjon er bra, sier leder Birte Usland.

Får svar

Halvor Fjermeros vil i neste bystyremøte få svar på om parselldyrking er mulig. Nestleder i byutviklingsstyret, Stian Storbukås (Frp), er heller ikke negativ til initiativet, men er uenig i at det er et problem at matjord bygges ned i Kristiansand.

— Kristiansand er en storby som vokser. Vi skal legge til rette for det gjenværende jordbruket, men fokuset når det gjelder jordbruket må være det som ligger utenfor Kristiansand, sier Storbukås.