Både i Lillesand, Grimstad, Mandal og Kristiansand er Venstres listetopper klare for å åpne butikkene søndager i turistsesongen.

— Vi må få slutt på dagens regelverk. Nå er det slik at fylkesmannen bestemmer om forretningene i en kommune skal få holde åpent på søndagene. Dette må lokalpolitikerne selv få bestemme, sier Petter Toldnæs, Venstres ordførerkandidat i Lillesand.

Han får full støtte av Stein Inge Dahn som sitter i bystyret i Mandal og som er partiets fylkesordførerkandidat.

— Dette vil være viktig for en rekke byer på Sørlandet. Mange butikker har mesteparten av sin omsetning om sommeren. Da må de kunne få holde åpent på søndagen også, hvis de ønsker.

Listetoppene er dermed uenige med fylkesleder i Vest-Agder, Torunn Sandvand, som er imot søndagsåpne butikker.

Helgefred

Venstre kommer trolig til å sørge for flertall på Stortinget for at kommuner som ønsker det kan få søndagsåpne butikker. Men i forbindelse med Venstres landsmøte i helga, er det flere medlemmer i partiet som ønsker at Venstre snur.

Også KrF har presset på for å få partiet til å si nei. I Kristiansand mener KrF at det lokale næringslivet vil lide med søndagsåpne butikker.

— Vi har fått henvendelser fra lokale butikkeiere som sier at de vil bli presset til å holde mer åpent hvis dette går gjennom. De frykter at de må jobbe mer og at de får økte utgifter. Venstre risikerer at de setter hensynet til markedskreftene framfor interessene til små og mellomstore bedrifter, sier Tove Welle Haugland, KrFs ungdomskandidat i Kristiansand.

— Men kommunene kan velge ikke å ha søndagsåpnet?

— Ja, men om for eksempel Søgne og Lillesand skulle velge søndagsåpent, vil det bety en konkurransesituasjon der også Kristiansand kan bli presset til å gjøre det samme.

Turister

Flere av Venstres delegater på landsmøtet er helt uenige med KrF. De er forberedt på å danne flertall med Høyre og Frp for å få søndagsåpne butikker både i Lillesand, Grimstad, Kristiansand og Mandal.

— Det kommer titusenvis av turister til Lillesand hver sommer. Da må vi kunne gi et tilbud til disse på søndagen. Hvis befolkningen, arbeidstakere og arbeidsgivere er imot lokalt, så dropper vi det, sier Petter Toldnæs.

Også i Kristiansand ønsker listetopp Ivar Bergundhaugen en lov der kommunene kan få bestemme om butikkene skal holde søndagsåpent.

— Og når vi får det, ønsker jeg en modell der butikkene i Kristiansand kan holde åpent på søndagene i turistsesongen. Når det kommer inn et turistskip en søndag, skal passasjerene ha anledning til å bruke penger i butikkene.

Turistby

Lillesand fikk i 2014 status som turistby, og butikkene kunne holde søndagsåpent om sommeren. Daglig leder i Visit Sørlandet, Heidi Sørvig, mener butikker i flere sørlandsbyer må kunne gjøre det samme.

— For turistene er dette positivt. De er vant med at butikkene er åpne i andre byer de besøker. For mange butikker er det også positivt. Noen butikker ved kysten har større omsetning i juli enn i desember.