— Kundene er fra alle samfunnslag,og det er en delsom tilhører det vi kan kalle "byens øvre sjikt", sa John Repstad leder for økoavsnittet i Agder-politiet da saken ble kjent i november 2013. 20. mars må mannen møte i Kristiansand tingrett, men det er er allerede klart at han har erkjent samtlige forhold han var etterforsket for.

Ifølge tiltalen tok han over to og et halvt år inn 25.400 flasker vin med 14 prosent alkohol fra Italia som han solgte videre uten bevilling.

Han er tiltalt for brudd på alkohol- og tolloven, samt for å ha unndratt 450.000 kroner til beskatning som fortjeneste på vinsalget og for ikke å ha innberettet minst 125.000 kroner i merverdiavgift.

Foretok kontroll

Saken startetda Tollvesenet foretok en kontroll av private vinimportører. Siden 2009 har detvært tillatt å importere vin uten bevilling. Grensen er 36 flasker hver gang. Men det er ikke lov å selge vinen videre.

Forretningsmannen hadde innført store partier av vinen Rosso di Montalcino og Brunello di Montalcino. Ved tollklareringen oppga han at vinen var til personlig bruk. Tollvesenet mistenkte at vinenblesolgt videre. I tillegg mistenkte de at forretningsmannen hadde tatt inn vin i andre personers navn.

Tok i bruk kurerer

I første politiavhør sommeren 2013hevdet mannen at han ikke var klar over at han gjorde noe ulovlig. Men ifølge politiet fortsatt han likevel med importen.

Politiet har tidligere fortalt at mannen kontaktet en håndfull pensjonister og overtalte dem til å ta med seg vin fra et depot i Danmark på reiser med Superspeed. I Kristiansand gikk pensjonistene på rød sone og fortollet vinen. Deretter ble vinen overlevert til forretningsmannen som solgte den videre.

Etterforsker Frode Vang. Foto: Eivind Kristensen

— Her snakker vi om menneskersom er godt opp i årene, og som nok ikke har vært klar over at de er blittbedt om å gjøre noe ulovlig, har politietterforsker Frode Vang uttalt til Fædrelandsvennen.

- Ville være grei

Politiet opplyste i 2013 at det ikke var funnet spor av at pensjonistene har hatt noen fortjeneste av å stå for frakten.

— Enav deavhørte sa til og med atvedkommendehadde vært avholds nesten hele livet. Menvedkommende reiste mye med Color Line og skulle "selvsagt være grei med mannen", opplyste Vang i 2013. Etterforskningen mot pensjonistene er henlagt.

Ingen kunder etterforsket

Politiet mente forretningsmannen hadde minst hundre kunder. I avhør fortalte mannen at han samlet nok bestillinger til å dekke inn fraktkostnadene og sendte en samlet bestilling til en vingård i Italia. Kundene satt inn penger på en bankkonto, og fikk utlevert vinen.

Ingen av kundene er imidlertid blitt etterforsket for kjøpet. Politiet har opplyst at dette skyldes kapasitetsutfordringer.

Forsvarer Svein Kjetil Stallemo har ikke hatt anledning til å kommentere saken.