I oktober 2013 tok mannen opp telefonen og ringte en kvinnelig ansatt i Nav. Han truet med å sprenge hele «bygget i lufta» dersom han ikke fikk penger han hadde krav på. Pengene hadde ved en feil blitt overført tre dager for seint.

«Vil du leve eller dø?» spurte han.

Det var ikke første gang venndølen (62) hadde ringt på denne måten. Til sammen var han tiltalt for fem trusler mot Nav-ansatte over en periode på nesten to år fram til november 2013. To av dem drapstrusler.

Husker ikke

Mannen husker ikke telefontruslene, og erkjente ikke straffskyld da saken var oppe i Kristiansand tingrett. Men retten mener fire av truslene er bevist.

Både aktor og forsvarer la ned påstand om at venndølen måtte frifinnes. Dette var knyttet til den rettspsykiatriske vurderingen, som reiste tvil om han hadde et funksjonsnivå som tilsvarte utviklingshemmet i høy grad.

Rettspsykiater Gunnar Johannessen mener mannen har svært lav terskel for stress, og at funksjonsnivået da faller betraktelig. Hans språklige forståelse er også lav i forhold til egne og andres uttalelser. Et vitne mener han virker uten evne til å forstå hvordan ordene hans virker på andre.

Utilregnelig

«Det er ingen tvil om at tiltalte har vært følelsesmessig svært aktivert ved samtlige anledninger når truslene har blitt framsatt. Han har vært sint og fortvilet over sin egen bolig— og økonomisituasjon», skriver Kristiansand tingrett i den ferske dommen.

Retten er kommet til at 62-åringen var utilregnelig på gjerningstidspunktene og derfor må frifinnes for samtlige trusler.

Lensmann i Vennesla og Iveland, John Tomas Homme, opplyser til Fædrelandsvennen at de på grunn av utilregnelighet ikke er forhindret fra å bruke tvangsmidler mot mannen dersom truslene skulle fortsette.

— Vi kan bruke midler som å frata telefon eller besøksforbud, sier Homme.

Rolf Velle, enhetsleder i Nav Vennesla, ønsker ikke å kommentere saken.