— Hva har du og dere i Protestfestivalen protestert mot i 15 år?

— Det spørsmålet irriterer meg. Jeg hører stadig på byen at folk spør om det, men vi protesterer ikke mot noe.

- Neivel.

— Vi protesterer bare mot likegyldighet og apati. Vi var tre som startet festivalen: Oddlaug Johansen som ville etablere en kjærlighetsfestival, Kai Erland som var irritert over folks mangel på visjoner ved tusenårsskiftet og jeg som ønsket tilbake engasjementet fra 70-tallets protester.

- På nettsidene deres står det at dere ved starten ville « utfordre toleransebegrepet i en tid da én mening ofte var dominerende i samfunnsdebatten », og...

— Ja, det er blitt mye verre nå 15 år senere. Det snakkes om toleranse mot alt og alle, men samtidig vises det mer og mer toleranse for intoleranse.

- Hva mener du?

— Det er liten toleranse når noen få mener noe annet enn majoriteten.

- Dere skriver videre på nett at dersom man mener noe uvanlig, blir man « hengt ut ». Har du eksempler på hva man kan bli hengt ut for å mene?

— Se på debatten om reservasjonsrett, harde og skarpe ord.

- Kan du nevne flere eksempler?

— Nå handler det ofte om religion. Tidligere kunne de som tilhørte det ytterste politiske venstre bli møtt med hard motstand. I dag er det uinteressant. En debatt om kommunisme trekker ikke folk i det hele tatt. Nå er det konservative holdninger som provoserer, kanskje særlig her på Sørlandet. Festivalen skal gå skikkelig hardt til verks mot sørlendingenes holdninger. Hvis du her nede har sagt noe én gang, kan du bli stemplet for det utsagnet for alltid. Vi er for eksempel ingen konservativ festival. Ved starten anklaget de oss for å være en «raddisfestival».

- Hvilke endringer har Protestfestivalen bidratt til?

— Gjennom flere år, når vi har bestemt oss for å tematisere noe i festivalen, er disse temaene blitt store i samfunnsdebatten det året.

- Hva er eksempler på dette?

— At vi hadde selvmord på programmet et år, overgrep mot barn, at vi satte fokus på Nav-systemet et annet år, er gode eksempler.

- Var det dere som gjorde at dette ble store temaer i offentligheten?

— Nei, det vil selvfølgelig være arrogant av meg å hevde at det var vår fortjeneste. Da vil jeg heller holde meg litt liten. Poenget mitt er at enkelte hevder vi er uaktuelle, og jeg forteller at det vi tar opp er svært aktuelt. År etter år.

- Hva er det vanskelig for deg å tolerere?

— Rasisme og mobbing. Og A4-samfunnet.

- Hva er et A4-samfunn?

— Det er det samfunnet som krever at alle skal passe inn i en eller annen boks. Vi må heller åpne og gi plass til dem som ikke passer inn. Gi dem borgerlønn for eksempel, en lønn som er lavere enn i en vanlig jobb, men høyere enn Nav-støtten.

- Hvem skal avgjøre hvem som skal få slik lønn?

— Den enkelte selv. Det er ingen fare for at mange frivillig melder at de ikke passer inn i samfunnet og at de derfor bør få borgerlønn. Det er ikke veldig attraktivt.

- Hvordan virker din livserfaring inn på programmet i Protestfestivalen?

— Jeg kan ikke komme på ideer til program fra noe annet enn det jeg selv ser og oppdager. Så ser jeg at jeg kritiseres for at programmet er for mye preget av det jeg er opptatt av.

- Hvordan er den kritikken?

— Nei, det er nok feil å kalle det kritikk. Mer humor. Når jeg kritiseres for dette på sosiale medier, står det gjerne smilefjes etter.

- Dere er kritisert for ikke å honorere deltakere i festivalen. Når bør en arrangør betale de som deltar i et arrangement?

— Mange har allerede inntekt fra sine arbeidsgivere, for eksempel journalister, men arrangører av kommersielle festivaler bør i utgangspunktet betale de som deltar.

- Hva er forskjellen på en kommersiell festival og en som ikke er det?

— Den ikke-kommersielle festivalen setter fokus på noe annet enn seg selv og sitt, og har et samfunnsoppdrag. Morten Krogvold sa til oss at « den dagen dere betaler deltakere, den dagen kan dere legge ned .» Det skal koste noe å delta i vår protest.

- En firedel av Protestfestivalens budsjett, om lag 400.000 kroner, går til din lønn. Hva synes du om det?

— Det synes jeg ikke noe om. Dette er sårt. Jeg er en håpløs idealist. Har jobbet med kultur på fulltid uten lønn i 30 år, blant annet de første seks årene av festivalens liv. Jeg jobber døgnet rundt med dette, og selv om styret mener jeg skal ha lønn, er jeg alltid den som synes at jeg ikke fortjener noe. Men jeg møter meg selv i døra. Har små barn. Alle må leve av noe.

- Hvorfor skal du ikke ha lønn når du jobber døgnet rundt?

— Du kan ikke spørre sånn. Dette er sårt. Jeg er sånn. Fortjener likesom ikke.

- Du nevnte « borgerlønn » for litt siden. Er du blant dem som burde fått det?

— Sikkert. Men med barn ville jeg ikke klart meg med så lite.

- Hvordan blir kristne behandlet i Norge?

— Kristne behandles bedre enn da vi tok opp temaet for fem år siden, men fremdeles blir mange konservative kristne hetset såpass at de tier.

- Som en kritikk sa Torolf Kroglund her i avisa for to uker siden at Protestfestivalen mener « de kristne er en forfulgt minoritet ». Er dere to rett og slett enige om at festivalen ser slik på dette?

— Ja, faktisk.

- Du nevnte 70-tallet. Hva var bedre før?

— Det var et engasjement da som jeg savner nå. Et brett engasjement der ikke alle var enige, og mot de få. Apatien og likegyldigheten var mye mindre.

- I Store norske leksikon forklares « reaksjonær » med « en som ønsker, og eventuelt arbeider for, å gjeninnføre tilstander og ordninger som eksisterte i en mer eller mindre fjern fortid ». Hva sier du til kritikere som sier du er reaksjonær?

(Nå ler Svein Inge Olsen.) - Jo, med den definisjonen av ordet kan jeg nok kalles reaksjonær. Men mine kritikere knytter det mer til en mistanke om noe kristelig.

- Om du fikk spole tilbake 15 år, hva ville du da gjort annerledes?

— Jeg ville brukt logoen « Protestfestivalen », men ville lagt til « Nordens verdifestival «

- Hvorfor?

— Da kunne vi sluppet hele tiden å bli spurt om hva vi protesterer mot, og med begrepet verdifestival ville vi bedre vist hva vi egentlig er - noe helt unikt i Norden, en festival som løfter fram aktuelle verdispørsmål. Og som provoserer samtidig.

- Hvordan trives du med kritikk?

— Det gjør vondt. Men de jeg har rundt meg sier at kritikk er helt topp for festivalen.