— Hvis vi finner de omkomne, vil det bety uendelig mye for de pårørende. Derfor bruker vi mye ressurser på søkene, sier Bjart Gabrielsen, politistasjonssjef ved Mandal politistasjon.

Det er Kystvaktskipet Nornen som nå driver søk etter tråleren Carina, som forliste for to uker siden. Håpet er at de omkomne befinner seg i fiskebåten.

Operatør fra Seabed Services Steinar Torjussen sørger for at miniubåten kommer trygt på dekke på KV Nornen. Bildet ble tatt i Mandal mandag. Foto: Jarle Martinsen

Disponerer miniubåt

Det benyttes et avansert sonarsystem for å lese av bunnforholdene i søksområdet.

— Hvis sonarsystemet gjør utslag av annen karakter enn det som skulle forventes, benyttes det miniubåt for å belyse og ta bilder av formasjonen eller gjenstanden, fortsetter politistasjonssjefen, som har det overordnede ansvaret for søkene etter de omkomne.

To søksområder

Politiet og Kystvakten har i samråd med lokale fiskere definert to områder hvor fiskerne kan ha drevet med tråling: Et primærområde, i utløpet av Rossfjord, ved Rossefjord-skjærene og i le av Ullerøy, og et sekundærområde mer ut mot åpent hav.

Utstyret til KV Nornen er, ifølge Gabrielsen, såpass avansert at det med sikkerhet kan slås fast at fiskebåten ikke befinner seg i områdene som er gjennomsøkt.

- Håper på snarlig funn

Søket vil trolig bli avsluttet for godt i helga. Da skal de viktigste områdene være gjennomsøkt.

— Hvis vi ikke gjør funn, har fiskerne trolig drevet tråling lengre til havs. Vi kan ikke lete på måfå, så vi får håper at vi lykkes med et snarlig funn, sier Gabrielsen.

Regningen for søket deles mellom Havarikommisjonen og politiet. Politiet har et eget fond for søk etter omkomne.

Klare for flysøk

Når været tillater det, vil det ble igangsatt flysøk etter Christoffer Furholt (24), som ble tatt av bølgene ved Lindesnes fyr for to uker siden. Det er ifølge politiet en teoretisk mulighet for at den omkomne ligger flytende i havoverflaten.

— Vi har avtale med en flyklubb i Sandnes, som er klare når været tillater det. Når flysøket starter, vil Røde Kors bistå med mannskaper på land, som skal sjekke ut aktuelle observasjoner, forklarer politistasjonssjefen.