Slik kommer Åros Feriesenters nye flytemolo til 3,5 millioner til å se ut. Den skal ha 75 båtplasser. Foto: privat
Åros Feriesenter vil bygge flytemolo med 75 båtplasser, noe seks av de nærmeste naboene reagerer på. Foto: Espen Sand
Kristian Herlofsen, daglig leder Åros Feriesenter og Roligheden Camping. Foto: Alexander Nupen

— Naboene mener at feriesenterets planer er i strid med deres rettigheter. De mener å ha rettigheter som gjelder ut i sjøen hvor bryggeanlegget planlegges. De føler seg overkjørt, sier Jakob Bakka, advokat i advokatfirmaet Kjær & Co som representerer naboene.

Bryggeanlegget skal bygges fra vestsiden av feriesenteret og omtrent 100 meter ut i vannet. Seks naboer mener at anlegget er i strid med deres rettigheter og vil hindre deres adkomst til sjøs. Foto: Espen Sand

I februar fikk feriesenteret tillatelse fra Søgne kommune til etablering av flytebryggeanlegg for 75 båtplasser ved Årossanden. Bryggen er planlagt fra vestsiden av feriesenter og vil strekker seg rundt 100 meter ut i vannet.

Det reagerer de seks naboene kraftig på, og 3. mars sendte advokat Bakka klage til kommunen på vegne av seks hytte— og grunneiere. Ingen av dem ønsker å uttale seg i Fædrelandsvennen, i påvente av klagebehandlingen.

Krever at vedtaket oppheves

I brevet skriver advokaten at feriesenteret ikke gjorde forsøk på å avklare forholdet med naboene før søknaden ble sendt til kommunen. Bakka mener at kommunen ikke har anledning til å behandle og treffe vedtak om byggetillatelse, hvor det er dokumentert at tiltakshaver ikke har hjemmel for bygging.

Alle de seks involverte eiendommene har en tinglyst rett til parkering og båtplass fra jordskifteretten i 2011.

— Bryggeanlegget kommer i strid med deres tinglyste rettigheter fra jordskifteretten i 2011, mener advokaten.

Naboene krever nå at det kommunale vedtaket oppheves og at søknaden avvises. I tillegg krever de at feriesenteret dekker 56.400 kroner i advokatutgifter.

Kan være for stor

Etter klagen fra naboene innrømmer Jan Inghard Thorsen, byggesakshandler i Søgne kommune, at kommunen kan ha gitt feriesenteret tillatelse for bygging av flytemolo på mangelfulle opplysninger.— I forbindelse med innkommet klage er kommunen blitt oppmerksom på at det kan se ut som den planlagte bryggen er for stor til å kunne plasseres i et område som er avsatt til privat småbåthavn. Er anlegget for stort må planene revideres, sier Thorsen. Byggesaksbehandleren har bedt feriesenteret komme med en tilbakemelding før klagen behandles i kommunen.

Anlegg til 3,5 millioner

Bryggeanlegget ved Åros Feriesenter har en kostnadsramme på 3,5 millioner kroner, og vil kunne ta imot 75 båter i gjestehavna. Eier av feriesenteret, Kristian Herlofsen, forteller at brygga etter planen skulle vært på plass i løpet av våren. Når Fædrelandsvennen ringer eieren har han nettopp vært i møte med jordskifteretten og på vei til advokat, i forbindelse med klagen fra naboene.

— Jeg har ikke så mye konkret å si før jeg har satt meg skikkelig inn i dette. Men vi er helt uenig i innholdet i klagen og mener det ikke er grunnlag for deres krav. Jeg er rimelig sikker på at de ikke vil vinne fram med denne klagen i en rettsinstans, sier Herlofsen.