— Alle partier må se på sine hjertesaker og være villige til å utsette noen satsinger, eller i verste fall skrinlegge dem, sier stortingsrepresentant Kjell Ingolf Ropstad (KrF) til Fædrelandsvennen.

30. oktober legger regjeringen fram sin tilleggsmelding til statsbudsjettet om hvordan de vil håndtere asylstrømmen til Norge i 2016. Anslagene for hvor mange som vil komme, og hva det vil koste, stiger fra dag til dag, og UDI har varslet at alle prognoser sprekker. Det kalkuleres med ekstrakostnader opp mot 10 milliarder neste år, og mellom 40 og 50 milliarder de neste fem årene.

Milliard-lettelser

— I den situasjonen vi er i nå, kan jeg ikke se at det er behov for skattelettelser, sier Ropstad.

For 9,1 milliarder kroner i skattelettelse ligger nå inne i regjeringens forslag til statsbudsjett for 2016. Men med unntak for lavere selskapsskatt, mener Ropstad dette ikke er et klokt trekk.

— Når KrF legger fram sitt alternative budsjett, er mitt tips at mye kommer til å gå på skatt, sier han.

-Kutt i bistand kan i verste fall bidra til at vi ikke klarer å forebygge nye kriger og konflikter, mener Kjell Ingolf Ropstad. Foto: Tone Sandberg

Mandag og tirsdag holder KrF budsjettkonferanse der de legger løpet for forhandlingene om neste års statsbudsjett. Der vil de også ta høyde for de ekstraordinære flyktningutgiftene.— Både på skatte- og avgiftsområdet er det mulig å finne inndekning. Hvis selskapsskatten reduseres, kan det til gjengjeld være mulig å øke utbytteskatten. Klarer også vi å få på plass nye, grønne avgifter, vil det bidra positivt for klimaet i tillegg, poengterer Ropstad.

Vil verne bistand

Regjeringen legger opp til å dekke en del av asylkostnadene fra bistandsbudsjettet, men det ønsker ikke KrF:

— Kutt i de langsiktige prosjektene kan i verste fall føre til at vi ikke klarer å forebygge nye kriger og konflikter, noe som i sin tur genererer flere flyktninger, sier Kjell Ingolf Ropstad.

Venstres partileder Trine Skei Grande har åpnet for å vente med å innfri milliardløftet om redusert avkorting av pensjonen til gifte og samboende. Det skal gi pensjonistektepar 8000 kroner ekstra, og vil koste 2,7 milliarder kroner i året.

Landsstyremedlem Petter N. Toldnæs fra Lillesand har også ivret for dette, og varsler at partiet kommer til å ta flere kamper i budsjettforhandlingene mellom Høyre/Frp, KrF og Venstre som starter 3. november.

Grønne valg

— Vi er helt i innspurten på vårt alternative budsjett, og ønsker en helt annen innretning som både ivaretar kommende generasjoner og flyktninger, sier han til Fædrelandsvennen.

-Vi ønsker en innretning på budsjettet som både ivaretar fremtidige generasjoner og flyktningene, sier Peter N. Toldnæs, landsstyremedlem i Venstre. Foto: Hildegunn Mellesmo Aslaksen

— Ikke minst ønsker vi avgiftsskjerpelser på noen områder og avgiftslettelser på andre områder som stimulerer til grønne valg,Skuffelsen over at verken Mechatronics Innovation Lab (Sørlandslaben) eller et sørlandsk såkornfond fikk plass på regjeringens budsjett var stor. Kjell Ingolf Ropstad håper å få partiet med på å kjempe inn noen millioner på det endelige budsjettet:

— Med den utviklingen vi har på arbeidsmarkedet i landsdelen, er det veldige gode argumenter for disse prosjektene, sier han.