Mannen ramlet 150 meter ned en skrent i Bjørndal i Kvinnherad fredag ettermiddag.

— Mannen er hjemmehørende i Grimstad, opplyser Kjetil Børnes ved operasjonssentralen i Bergen til Fædrelandsvennen.

Mandag skriver Nrk Hordaland at politiet har frigitt navnet på den omkomne. Det var 53 år gamle Eirik Christian Æsøy fra Homborsund i Grimstad.

Familien til den omkomne er varslet.

Grimstadmannen var en del av et turfølge på 11 personer som gikk tur i Kvinnherad. Ifølge lokalavisen Grenda befant gruppen seg i nærheten av Bjørndalstind, langs den såkalte Bjørndalstraversen i Rosendalfjellene, da ulykken inntraff.

Skled

Han ramlet og skled utfor en 150 meter høy skrent, har de øvrige turkameratene forklart til politiet.

Noen andre i turfølget klarte å ta seg trygt ned til stedet der mannen falt, og kunne da bekrefte at han var død.

Men siden ulykken skjedde i et område uten telefondekning, tok det flere timer før politiet ble varslet.

— Det er veldig bratt på dette stedet. Dette er langt inne på fjellet, og ganske mange timer å gå for å få telefondekning, så vi fikk melding først kvart over åtte fredag kveld, sier operasjonsleder Janne Steimler Sætre til BT.

Hentet med helikopter søndag

Fredag kveld var det for mørkt å sende inn redningsmannskaper i fjellet. Lørdag var det dårlig sikt og kraftig regn, noe som gjorde jobben vanskelig. Først søndag var det vær godt nok til å ta seg inn med helikopter.

Søndag ble den omkomne hentet ut av turområdet av et helikopter, opplyser operasjonsleder Frode Kolltveit.

Den omkomne blir brakt til Haukeland universitetssykehus i Bergen for obduksjon.

Alle de andre som var med på fjellturen er ute av området. De blir fulgt opp av Kvinnherad kommunes kriseteam. Ingen av dem er så langt avhørt av politiet, ifølge Sætre.

Mannens familie er varslet om dødsfallet. Ingen av dem var med i turfølget.

- Krevende område

Anne Kari Enes i Kvinnherad turlag beskriver Bjørndalstraversen som et veldig utfordrende område med bratte fjellsider på begge sider.

— Når det gjelder vurdering av sikkerheten ved ferdsel her, spiller naturligvis faktorer som vær og vind inn. Jeg kan nok si at Bjørndalstindane er noe av de mest krevende fjellområdene vi har i Hordaland. For å ferdes der kreves det at man har kunnskap om sikring og ferdsel i bratt lende, sier Enes.

TVNorge-programmet 71 grader nord spilte inn en episode i området tidligere i år. Etter det økte interessen for traversen betydelig.

— Vi registrerer at det har vært en veldig økende interesse for traversen, spesielt etter området ble vist på 71 grader nord. Både turistkontoret, turlaget og fjellfolk har fått mange henvendelser med spørsmål om ruter i dette området, sier Enes.