— Denne situasjonen har vært fryktelig tung for gjenlevende ektefelle og deres barn, og de har ventet på en avgjørelse slik at de skulle få en form for avklaring, sier bistandsadvokat Hanne-Eva Müller.

En 55-åring fra Telemarkarbeidet med montering av master på Støleheia i Vennesla i januar 2013. Han døde momentant da han ble truffet av en kranbom som var påmontert en hjullaster.

- En belastning

Først nå er det kjent at saken er avsluttet fra politiets side med 100.000 kroner i bot til selskapet som leverte hjullasteren.

Bistandsadvokaten var ikke klar over dette før Fædrelandsvennen kontaktet henne.

— Saken ble påtalegjort i desember i fjor uten at etterlatte eller bistandsadvokat er blitt underrettet. Dessverre er det ikke første gang dette skjer i Agder politidistrikt. Slikt er en belastning for etterlatte, men skyldes nok stort arbeidspress i politiet, sier Müller.

Slange røk

En hydraulikkslange som røk var den direkte årsaken til at kranbommen på 220 kilo plutselig løsnet og falt. Politiet har konkludert med at en hylse ikke var korrekt montert på slangen.

— Grunnlaget er brudd på forskrift om maskiner. Leverandøren har ikke sørget for at maskinen er stilt i en slik stand den skal være, sier politiadvokat Rune Amundsen i Agder-politiet.

Fikk rabatt

Boten ble opprinnelig satt til 150.000 kroner, men selskapet har fått rabatt på grunn av tidsbruken i saken.

- Dette er omfattende saker å etterforske. Arbeidstilsynet har brukt tid, og noe av tiden som er gått skyldes også saksbehandlingskapasitet hos politiet i 2013-2014, sier Amundsen.

Nils A. Mørk Maskin AS har vedtatt boten.

— Av respekt for de involverte og etterlatte og tiden som er gått har vi ingen kommentar til dette, skriver daglig leder Hans Anton Mørk i en sms til Fædrelandsvennen.

Bistandsadvokat Hanne-Eva Müller sier det er for tidlig å si om det er grunnlag for å kreve erstatning.