Den da 73 år gamle føreren som forårsaket ulykken satt i bilen som her er skjult bak den røde Mercedesen. Foto: Espen Sand

Det var var 31. oktober i 2012 at pensjonistens bil kom over i motgående kjørefelt på E 39 ved avkjørselen til Dybo i Mandal. Både han selv og føreren av den møtende bilen ble alvorlig skadet, og begge ble flydd til Ullevål universitetssykehus for behandling.

Nektet straffeskyld

75-åringen nektet i Kristiansand tingrett all straffeskyld, og hevdet han måtte ha fått et illebefinnende. Retten mente blant annet å kunne føre beviser for at han måtte ha sovnet.

Det ble vist til medisinske undersøkelser som ikke viste tegn på sykdom som kunne gitt han et illebefinnende, samt vitner som kjørte bak ham europaveien.

Vitnene mente at pensjonistens hadde hatt en rykkete og tidvis vinglete kjøring, som fremstod som at han var i ferd med å sovne. Han hadde kjørt 50 meter i feil kjørefelt, da det smalt.

Smerter i kroppen

Føreren av den møtende bilen som på ulykkestidspunktet var 29 år gammel, pådrog seg varig men blant annet i form av nedsatt syn og smerter i kroppen.

Han var lenge etter ulykken helt og senere delvis sykemeldt. Av den nå 31 år gamle mannens legeerklæring etter ulykken, går det fram at han ble påført flere brudd på hodeskallen, fikk rift på halsen og armpulsåre, lårbensbrudd, ribbensbrudd, brudd i ankel, punktert lunge og leverskade.

Den tidligere ustraffede 75-åringen ble dømt til 45 dagers betinget fengsel, og må altså i tillegg betale 100.000 kroner i erstatning til føreren i den møtende bilen.