Etter to seire på La Manga mot ok motstand kan man fort konkludere med at Start er i rute før seriestart om drøye to og en halv uke. Ser man bak resultatene blir min konklusjon en annen.

Etter å ha sett en rekke eliteserielag og 1. divisjonslag på La Manga den siste uken ser Start fortsatt ut som en soleklar dumpekandidat i eliteserien. Der lag som Lillestrøm og Sarpsborg 08 ser ut til å ha satt et godt grunnspill, både offensivt og defensivt, sliter Start med å få ut i kamp det de øver på i trening.

Fædrelandsvennens sportsleder Pål W. Jørgensen.

Ankepunktet mot Start er, som i fjor, flyt og rytme i det offensive spillet. Samtidig har avgjørende redninger fra Håkon Opdal og dårlig uttelling hos motstanderne reddet Start resultatmessig den siste uken.Heldigvis endrer ting seg fort i fotball, og heldigvis er det noen uker igjen til seriestart.

Så hva må Start gjøre?

For det første må de fortsette å trene godt.

Det har ikke vært vanskelig å se at spillerne trives under ny trener og at intensiteten er bedre enn i fjor. Øktene er hardere, lengre og i et høyere tempo. Men å bygge nye-Start handler også om tålmodighet, som Steinar Pedersen har påpekt viktigheten av denne uken. Samtidig er det kort tid igjen til seriestart, og tiden må utnyttes godt. Da er det merkelig at Start kun har 90 minutter igjen å øve på før mot Lillestrøm 13. mars, hjemme mot 1. divisjonslaget Sandefjord en uke før seriestart. Start går altså inn i de tre siste ukene før seriestart uten matching mot eliteseriemotstand. De fleste lagene i eliteserien har to eller tre kamper igjen før det braker løs, de fleste mot like god eller bedre motstander enn dem selv.

For det andre trengs det forsterkninger.

Start ser tynne ut på midtbanen og lengst fremme. Kristoffer Ajer, som reiser til sommeren, er den i stallen som oppfyller kriteriene til den sentrale midtbanerollen best akkurat nå. Start trenger først og fremst ballsikkerhet, tempo og løpskraft i de to posisjonene — der særlig mangel på ballsikkerhet har skjemmet det offensive spillet i kampene i vinter. Start skal styres av en sentral midtbaneduo som må ta gode valg. Andreas Hollingen, har slitt, men fikk heldigvis en god opplevelse i 2. omgang mot Sandnes Ulf. Klubben har uttalt at Ajer skal erstattes før seriestart, og en ny mann kan forhåpentligvis være med å løfte laget og gi økt konkurranse.

Helt fremme er det i mine øyne gambling å gå til seriestart med Uduak Idemokon og Lasse Sigurdsen som alternativer som bakromstruende spydspisser. Nigerianeren Idemokon er spennende, men trenger tid. Det samme gjør trolig Sigurdsen, som har vært lenge ute med kneskade. Begge mangler dessuten luftstyrken til å håndtere innlegg fra kantene, en klar svakhet i dagens Start-lag.

Men det finnes også klare lyspunkter. Daniel Aase ser ut til å ha tatt nye steg, og kan bli den publikumsvinneren vi så konturene av mot slutten av fjoråret. Prestasjonene til Mathias Rasmussen, Eirik Wichne og Lasse Sigurdsen i vinter girhåp om lokale unggutter som kan bidra også i eliteserien, mens Espen Hoff har sett ut som en ny spiller i vinter etter å ha slitt i en lengre periode. Det kollektive forsvarsspillet ser også ut til å komme seg kamp for kamp.

Men det aller viktigste er å sette et lag som fungerer offensivt, et lag som klarer å holde på ballen og styre kamper - og ikke minst underholde i eliteserien. Dit har Start fortsatt et stykke igjen.