Det viser en studie som nylig er publisert i det renommerte tidsskriftet British Journal of Anaesthesia.

Nå har forskerne Svein Mjåland, som er leder på Senter for kreftbehandling, og overlegene Marte Cameron og Christian Kersten fått godkjenning for å sette i gang en vitenskapelig studie.

Milepæl

— Dette blir en milepæl og et stort og viktig skritt i retning av å få dokumentert at denne kreftmedisinen virker mot smerter, sier Kersten til Fædrelandsvennen.

I november 2013 kom nyheten om at de tre forskerne hadde oppdaget at en medisin mot kreft virket mot smerter. De inngikk en avtale med det globale farmasi-selskapet Merck, det Oslo-baserte innovasjonsselskapet Inven2 og Sørlandet Sykehus.

Den langsiktige totalrammen av avtalen var på over tre milliarder kroner, hvorav 800 millioner er knyttet til utviklingsfasen. Dette er norgeshistoriens største lisensavtale i sitt slag. Sørlandet sykehus har allerede fått 16 millioner kroner i inntekter fra lisensavtalen, og de tre forskerne har fått det samme beløpet på deling seg i mellom.

Les mer:

Studie

Men før medisinen kan bli godkjent og tilbudt til pasienter, må den gjennom grundig vitenskapelig testing. Det prosjektet begynner nå.

Resultatene fra studien som viste at 18 av 20 pasienter opplevde kraftig smertereduksjon, sammenlignet ikke opplevelsen fra pasienter som ikke fikk denne medisinen.

— Nå skal vi gi narremedisin til halvparten, og den virkelige medisinen til resten. Da vil vi få vitenskapelig dokumentasjon på virkning, sier Kersten.

Inntil 20 pasienter skal i nærmeste fremtid delta i studien som har som hensikt å undersøke effekten av medisinen.

To former

Det er kun to konkrete former for nervesmerte som nå skal forsøkes behandlet med kreftmedisinen i studien: Komplekst regionalt smertesyndrom (CRPS), og utstrålende smerter fra nerver i klem, for eksempel i ryggen. Pasientene som skal vurderes for deltakelse i studien må henvises fra sin behandlende lege, ifølge en pressemelding fra Sørlandet sykehus.

Smertene må ha vart i minst seks måneder, men ikke lenger enn 30 måneder. Annen behandling skal være forsøkt uten at man har oppnådd tilfredsstillende effekt.

Kroniske smerter

Om lag fem prosent av voksne personer i den vestlige befolkning har kroniske og alvorlige nervesmerter. Mange håper på nye behandlingsmetoder.

Trolig vil denne nye studien vare i omtrent ett år. Kersten opplyser at dersom den viser positive resultater vil det fortsatt ta tre til sju år før medisinen kan være i salg.