— Vi er blitt enige om at dette alternativet skal utredes. Selv om vi ikke vet om dette blir vedtatt i kommunene, betyr det mye at vi gjør et slikt vedtak, sier Arvid Grundekjøn (H), ordfører i Kristiansand.

Vedtaket torsdag ble gjort av styret i Knutepunkt Sørlandet. Hvis saken nå går gjennom hos de folkevalgte i de syv kommunene, starter arbeidet som kan ende med at Kristiansand og nabokommunene vedtar sammenslåing i 2016. — Vi skal nå utrede for å finne et svar. Og jeg har et åpent sinn for flere alternativer, sa ordfører i Vennesla, Torhild Bransdal (KrF)

Les også:

Storkommune

En full sammenslåing av de syv kommunene, betyr en storkommune med 135.000 innbyggere.

Et av alternativene ved en kommunesammenslåing er at kommunene i Knutepunkt Sørlandet går sammen til en storkommune. Her er noen representanter fra disse kommunene samlet på torsdagens styremøte. Fra venstre: ordfører i Kristiansand, Arvid Grundekjøn (H), ordfører i Songdalen, Johnny Greibesland (Sp) og ordfører i Birkenes Arild Windsland (H).

Men det er flere andre alternativer for nye kommuner.

— Det må være rom for å utrede ulike alternativer. Vi har hatt møte i Søgne og Songdalen formannskap. Hos oss er det to alternativer: Søgne og Songdalen eller at vi blir en del av Kristiansand. Så respektere jeg at det er andre løsninger som det arbeides videre med, sa Johnny Greibesland (Sp), ordfører i Songdalen.

Vedtaket torsdag betyr uansett at de forskjellige alternativene blir utredet samtidig. Så blir det kommunestyrer og til slutt Stortinget som tar den endelige beslutningen om hvilke kommuner som skal slås sammen.

Alternativer

Det er flere forskjellige alternativer for kommunesammenslåing:

  • Alle de syv kommunene Kristiansand, Lillesand, Birkenes, Iveland, Søgne, Songdalen og Vennesla kan slå seg sammen til en kommune med rundt 135.000 innbyggere.

  • Søgne og Songdalen har hatt samtaler om sammenslåing (17.000 innbyggere) og har også åpnet for en sammenslåing med Kristiansand (103.000 innbyggere).

  • Lillesand har hatt samtaler med både Vennesla, Birkenes og Kristiansand. Men de har også hatt samtaler med Grimstad. Sammenslåing med Vennesla og Birkenes vil gi den nye kommunen rundt 30.000 innbyggere. Det samme skjer om de går til Grimstad.

  • Iveland og Vennesla er også et alternativ (15.000 innbyggere).

En eller flere kommuner kan også fortsette alene.

Les også:

To år

Selv om det har vært samtaler mellom ledelsen i kommunene, har sammenslåing ennå ikke vært behandlet i kommunestyrer eller formannskap.

De er de som skal bestemme om de vil utrede sammenslåing og om de vil slå seg sammen.

Men selve vedtakene kan komme innen to år.

Knutepunkt Sørlandets plan er å starte utredning ved årsskiftet. I 2016 kan de første vedtakene om kommunesammenslåing bli tatt i kommunestyrene. Disse blir så endelig vedtatt av Stortinget i 2017. I januar 2019 eller 2020 blir kommunene slått sammen.

Kriterier

Det er en lang liste med kriterier for utredningen. Alt fra distanse, lokal tilhørighet, effektiv tjenesteproduksjon til eierandeler i Agder Energi.

De skal også se på gjeldsnivå, identitet og kompetanse, ansattes medvirkning og samfunnsutvikling fram mot 2040.