— Vi har de samme utfordringene som før. Det må store endringer til for at det skal være mulig å kutte eiendomsskatten i 2018, sier Seljom etter å ha hørt budsjettfremleggelsen i bystyret. Han mener det fortsatt er mulig å jobbe smartere og å lære av andre. Han var blant flere politikere som talte for å reise til Vestby, kommunen som driver billigst i Norge, for å lære.

Tenke annerledes

Seljom og de andre fikk lagt frem et budsjett som viser at Mandal fortsatt har svært mye gjeld, og må ta tøffe tak for å komme i mål med økonomien. Det får også iherdig eiendomsskattmotstander Seljom til å åpne for andre muligheter. I forslaget til budsjett ligger det an til at skatten øker fra to til tre promille neste år. Det har Høyre tenkt til å støtte

— Det kan være vi må tenke annerledes. I økonomiplanen er det lagt inn at den skal bort fra 2018. Det er mulig vi må se på en løsning der vi ikke øker satsen fra to til tre promille, men beholder den på to promille i flere år, sier Seljom.- Så du åpner for enda flere år med eiendomsskatt?

— Ja, det er noe vi må diskutere, men kun dersom den ikke økes, svarer Seljom.

Kamp om bedriftsskatt

I forslaget til økonomiplan foreslås det også å innføre eiendomsskatt på bruk og næring fra 2016. Det er han imot.

— Vi har mange arbeidsplasser knyttet til industri i Mandal. Mange av dem kan forsvinne om bedriftene blir pålagt eiendomsskatt, sier Seljom.

Ordfører Tore Askildsen (KrF) sier at det nok blir kamp om eiendomsskatten for næringsbygg. Eiendomsskatten skal ifølge budsjettet øke fra totalt 20 millioner i 2014 til 42 millioner i 2015. Når bedriftene kobles på i 2016 kommer ytterligere drøye sju millioner kroner på toppen.

— Jeg tror ikke det er noen vei utenom med den stramme økonomien vi har nå, sier Askildsen. Han peker også på at skatten blir vesentlig ved en kommmunesammenslåing.

— Nabokommunene har inntekter fra kraftverk, i tillegg til at Lindesnes får inntekter fra eiendomsskatt fra GE Healthcare. De vil aldri fjerne den. Derfor mener jeg vi like gjerne kan legge den på nå, så er vi ferdig med diskusjonen, sier Askildsen.