— Denne gjengen, sammen med de andre 24 sjøredningskorpsene langs norskekysten, har fordoblet beredskapen på få år. De er med på å gjøre det betydelig tryggere å ferdes til sjøs, sier president i Redningsselskapet, Nikolai Jarlsby.

Følg FVN Mandal på Facebook!

Lille julaften var han med på en stor markering på Kleven i Mandal sammen med ordfører, havnefogd, havnestyrets leder og de fleste som er med i sjøredningskorpset i Mandal: 58 i tallet.

Ny redningsskøyte

Markeringen gjaldt RS 157 «Bill» - den flunkende nye redningsskøyta til 11 millioner kroner som nå er ankommet Mandal. Samtidig ble de nye lokalene til korpset - på 200 kvadratmeter - innviet på Kleven. Det er

det tidligere havnelageret i byen som nå er pusset opp og som korpset skal bruke.

— Dette gir helt nye muligheter for oss til kurs, møtevirksomhet og så videre. Her er også stor lagerkapasitet, sier en av skipperne, Alf Erik Andersen. Han var med på å hente båten i Sverige.

Skipper Alf Erik Andersen viser havnefogd Olav Neset og ordfører Tore Askildsen det avanserte styrhuset på "Bill". Foto: Jarle R. Martinsen

— En svært flott båt som øker kapasiteten vår betydelig, sier han.

En svært flott båt som øker kapasiteten vår betydelig

RS «Hvaler» vil nå bli faset ut av virksomheten i Mandal. Den er sliten etter nesten ti års tjeneste og 421 oppdrag.

— Vi har berget 29 fartøy fra forlis. Og vi har reddet fire personer fra situasjoner der de kunne ha omkomet, forteller nestleder i korpset, Nils Reidar Christensen.

Etablert i 2005

Han var med på å etablere korpset i 2005 etter forespørsel fra Redningsselskapet. Den gang tok man utgangspunkt i en gruppe på 30 personer i Mandal Motorbåtforening, som allerede hadde en beredskap overfor politiet i nødssituasjoner.

President i Redningsselskapet Nicolai Jarlsby skrøt uhemmet av Mandals-korpset under markeringen av den nye båten og den nye basen på Kleven tirsdag. Foto: Jarle R. Martinsen

— På bare noen uker hadde vi sjøredningskorpset oppe å gå, sier han. Siden da har korpset hatt 24 timers beredskap, året rundt. 11 lag bestående av 3-4 personer har rullert i turnus. De har vært med på svært dramatiske aksjoner.

— Det har vært mange sterke inntrykk, som da to personer jeg kjente godt, omkom i Skjernøysund. Vi har deltatt i leteaksjoner etter savnede personer en rekke ganger, sier Christensen.

Vendereis

De har tatt opp hardt skadde mennesker, som da to turister ble påkjørt i sin båt i Spangereid.

— Det var også hardt å måtte gjøre vendereis på grunn av uvær da vi lette etter fiskebåten Carina tidligere i år, sier Christensen.

Dette er "Bill", den nye redningsskøyta som skal ha base på Kleven i Mandal. Det er en svært avansert båt som mannskapene nå skal lære seg bruken av. Foto: Jarle R. Martinsen

De som har behov, får hjelp av Redningsselskapet til å bearbeide slike inntrykk.Med den nye redningsskøyta er kapasiteten økt på mange felt, som for eksempel å ta betydelig større båter på slep. Men kanskje spesielt brannberedskapen blir nå bedre.

— Brannpumpen kan sprute 35.000 liter i timen, sier Andersen.

Kan slukke hyttebrann

Akkurat det gleder overbefal Torbjørn Høyland i Brannvesenet Sør.

— Med denne båten vil det ofte være fullt mulig å slukke hyttebranner på øyene langs kysten, for eksempel, sier han.

Nå starter to måneder med intensiv opplæring av mannskapene som skal lære den nye båten å kjenne.