Vi handler i flere omgangder, og det går et par tusen, sier pappa Jarle Hansen, som kjøper sammen med sønnen Mathias. To andre sønner handler fyrverkeri på egenhånd. De bruker nok tusenlapper de og. Foto: Sondre Steen Holvik
Didrik Gundersen handler inn av Jan Lossius og Per Øyvind Try (t.v). Han har bestemt seg for å droppe batteriet til over 1000, og kjøper heller inn flere. Sluttsum: 1258 kroner. Foto: Sondre Steen Holvik
Didrik Gundersen med dagens "fangst". Inne i bua Jan Lossius og Per ØyvindTry (.t.v) Foto: Sondre Steen Holvik
Mathias (11) og Jarle Hansen handler fyrverkeri av Ulrik Frigstad og Kamilla Frøstrup Foto: Sondre Steen Holvik

Sondre Sommerfelt (25) fyller år 1. januar, og derfor har han pleid å slå skikkelig på stortromma. Nå bor han sammen med Lena Sollie og ting er roet litt ned.

— I år går det nok ikke mer enn 1000 kroner, sier han.

10.000 kroner

Vi treffer paret utenfor Vågsbygd senter i Kristiansand. Lena liker best stjerneskudd og vernebrillene, mens Sondre liker de høye drønnene.

Han vet akkurat hva han skal kjøpe, men sier han savner pinnerakettene.

— Du har kjøpt for 10.000 kroner altså?

— Jeg har jobbet hele mitt liv, og hadde råd. På det meste kjøpte jeg for minst 10.000. Det var veldig moro. At jeg har bursdag 1. januar har jo ikke akkurat roet det ned. Men det var morsommere før, sier Sondre Sommerfelt.

Les også:

Handler flere ganger

Utenfor Europris treffer vi Jarle Hansen og sønnen Mathias (11).

— Vi handler fyrverkeri to, tre, fire ganger. Vi følger med på reklamen og reiser og handler litt ulike steder. Det går et sted mellom 1200 og 2000 kroner til oss to, sier pappa Jarle.

Mathias ler og sier det er faren som er mest interessert.

— Jeg medgir stor interesse, ler Jarle Hansen, og forteller at Mathias også har to eldre brødre. De handler på egenhånd. Det går nok over 1000 kroner for hver av dem også. Minst.

Det blir en del tusen summert.

Større og dyrere

Jan Lossius og Per Øyvind Try selger fyrverkeri utenfor Ica i Vågsbygd. De har solgt her i flere år. Inntrykket deres er at folk bruker mer penger på færre lunter enn før.

— Folk vil ha større batterier. De reduserer antallet, men kjøper heller få og store. Noen handler for et par hundrelapper. Andre bruker 3.000 kroner. Snittkunden ligger på rundt 700-800 kroner, sier Try.

1258 kroner

Didrik Gundersen (19) har bestemt seg for å bruke pluss minus 1000 kroner. Han har veldig lyst på et batteri til 1000 kroner, men dropper det for et mindre til 549 kroner.

Handelen ender med flere små batterier og ei ganske stor pakke. Sum: 1258 kroner.

— Passelig, synes han.

Mange rundt 1000

Arnt Christian Dovland solgte utenfor Vågsbygd senter hele tirsdag. Han sier kundene handlet for mellom 200 og 3000 kroner.

— Veldig mange handler for rundt 1000-lappen, sier han.

Hvor mye bruker du på fyrverkeri? Skriv i kommentarfeltet under.