— Det kom som lyn fra klar himmel, sa 30-åringen i Kristiansand tingrett onsdag.

Før han ga sin versjon av det som skjedde natten han fylte år i fjor, bad han om at den tidligere vennen måtte sette seg bakerst i salen. Han orket ikke å se på tiltalte under sin forklaring.

- En stor påkjenning

— Det er tøft og vanskelig å møte en tidligere venn og kollega i en slik situasjon som dette. Det er en påkjenning for meg. Samtidig ser jeg det som veldig leit at så mange andre i vår venneskrets og våre familier er berørt av dette, sa 30-åringen i retten.

Han forklarte samtidig om ubehaget det er å frykte å møte tiltalte på gaten.— Jeg må gå rundt og være på vakt.

34-åringen ble etter løslatelsen ilagt et besøksforbud.

30 gjester var tilstede på bursdagsfesten på den tidligere offisersmessen på Gimlemoen. Ordningen var at de skulle betale for innkjøpte drikkevarer.

Verten hadde tidlig på kvelden oppdaget at tiltalte hadde med seg en kniv på festen. Denne hadde han sterkt oppfordret tiltalte til å legge bort.

- Dro fram en kniv

Da festen var i ferd med å roe seg på morgenkvisten, skulle verten sjekke hvem som hadde betalt for drikkevarene.

Han oppdaget da at tiltalte hadde drukket mye mer enn han hadde ført opp på listen. Han hadde heller ikke betalt for ølet han hadde ført opp.

Aktor Erik Erland Holmen og forsvarer Arild Holden. Foto: Torstein Øen

Da han konfonterte 34-åringen med dette, nektet han for at han hadde drukket mer enn fire øl.30-åringen forklarte i retten at han merket at tiltalte ble sint. Han fortsatte med å si at gjesten i det minste kunne gjøre opp for ølet. Hvis ikke måtte han be ham om å gå.

— Jeg la vestre hånd på skulderen hans. Det var utelukkende vennskaplig. Han reagerte med å rote i lommene sine. Jeg oppfattet det som om han skulle finne penger. I stedet dro han fram en kniv og stakk meg i venstre side, forklarte 30-åringen.

Svingslag

Ifølge tiltalen var skadene livstruende. Milten og venstre nyre ble skadet, og blodtapet var betydelig.

— Det var et kraftig støt. Det var et svingslag, da henter du fart. Han må ha stukket kniven inntil skaftet, forklarte fornærmede.

Han røsket av seg dressen og skjorten, og så at det blødde kraftig fra stikket.

— Den første tanken jeg fikk var at hvis ikke jeg får hjelp, så kommer jeg til å dø.

Etter stikket skal tiltalte ha sagt følgende:

— Sier du at jeg ikke gjør opp for meg, din jævel?

Reagerte kraftig på løslatelse

30-åringen forklarte i retten at han har hatt store smerter etter en komplisert operasjon.

I tillegg kommer de psykiske påkjenningene i ettertid. Som sønnens frykt for at det skal skje noe alvorlig med faren.

— Det har vært tungt for meg å oppleve at han er redd for jeg skal dø, sa 30-åringen.

Som Fædrelandsvennen har skrevet tidligere, reagerte han kraftig da den tidligere vennen ble sluppet fri fra varetekt på grunn av plassmangel i fengslene.

— Jeg ble grepet av panikk, og ble utrolig nervøs og redd. Jeg hadde gang på gang fått forsikringer fra politiet om at han skulle sitte i varetekt fram til hovedforhandlingene og at grunnlaget var tilstede for det. Jeg følte en trygghet i dette og at jeg kunne prøve å komme tilbake til mitt normale liv, sa fornærmede i sin forklaring.