Fredrik Strømstad – tidligere Start-kaptein og -profil – savner entusiasme rundt sin gamle klubb.
Ole Martin Årst – tidligere Start-kaptein og -profil – savner entusiasme rundt sin gamle klubb. Foto: Torstein Øen
Fredrik Strømstad – tidligere Start-kaptein og -profil – savner entusiasme rundt sin gamle klubb. Foto: Tore André Baardsen

— For Start handler det om å skape engasjement, og der har de ikke vært flinke nok. Jeg mener de må finne en mellomting mellom Erik Solérs «galskap» og det litt grå, kjedelige Start oppfattes som nå, sier Ole Martin Årst til Fædrelandsvennen.

Den Kristiansand-bosatte fotballeksperten mener Start må ta tak for å bedre omdømmet.

— TV 2 spør meg av og til hva som kan være aktuelt å snakke om før kamper. Med Jesper (Mathisen) ute er det grått og kjedelig. Det er få profiler å snakke med. De som er der må by mer på seg selv. Og det gjelder alle, sier Årst.

For høye forventninger

Fredrik Strømstad, også han tidligere Start-kaptein, er enig med sin tidligere lagkamerat.

— Jeg merker jo at interessen rundt klubben er litt laber, sier den tidligere supporteryndlingen når det er to kamper igjen og Start har sikret plassen.

Strømstad mener overgangen til Zlatko Tripic og tilliten til Kristoffer Ajer (16) må trekkes fram som positive ting fra 2014-sesongen. Han tror samtidig at folks forventinger har vært for høye.

— Ja, det tror jeg. Jeg tror at folk generelt er skuffet og misfornøyd over at de ikke har gjort det bedre når det ble snakket om medalje før sesongen. Men selv hadde jeg ikke forventet så mye mer, sier Strømstad.

— Åpenbart et skeivt forhold mellom forventinger og prestasjon. og det skaper støy og misnøye, mener Årst - og fortsetter:

Reddet av Heikkinen

— For meg har dette har vært en sesong akkurat som forventet. Jeg så ikke for meg at de skulle utvikle seg videre. De to siste sesongene har også vært ganske like. I fjor var det, enkelt sagt, Heikkinen som reddet dem. I år var det en formasjonsendring. De har ikke hatt utvikling spillemessig, og jeg tenker at trenerne har gjort akkurat det du kan forvente av dem.

— Er det godt nok?

— Det å kutte kostnader og opprettholde en god, sportslig satsing er ikke så lett, selv om det sikkert er mange ting en kunne gjort bedre, sier Årst.

- Støtter klubben uansett

Kurt Mosvold i sponsorlauget Club 21, mener det er to forhold som kan gjøre noe med entusiasmen.

— Det er at de vinner kamper og får resultater, og så er det lokale spillere på laget. Når ingen av de elementene slår inn, blir entusiasmen deretter, sier Mosvold, som ikke er overrasket over manglende entusiasme rundt klubben.

— Det er slett ikke uvanlig og ingen overraskelse at det blir dødt når det er to kamper igjen og plassen er reddet.

Club 21 har støttet Start økonomisk i en årrekke, og gjorde det igjen da klubben ba om hjelp i sommer og høst. Medlemmene i lauget hjalp med omlag halvparten av de tre millionene klubben fikk inn i et ansvarlig lån.

— Vi støtter klubben og ledelsen uansett, sier Mosvold.

Opplever bra entusiasme og interesse

Start-sjef Even Øgrey Brandsdal er fornøyd med klubbens sesong.

- Vi opplever bra entusiasme og interesse rundt klubben. Vi er omtrent på nivå med fjoråret når det gjelder tilskuerantall. Vi skal bli enda bedre enn i år når det gjelder bedriftsmarkedet og antall partnere, sier Øgrey Brandsdal - og legger til:

— Så gikk selvfølgelig litt lufta ut av ballongen så fort vi reddet plassen. At det er mindre interesse med to kamper igjen av sesongen, er ikke overraskende. Det hadde nok vært en helt annen glød og interesse om vi skulle spilt en viktig kamp til helga.

- Er dere fornøyd med hvordan dere har prestert sportslig i år?

- Vi hadde en målsetting om å nå øvre halvdel, og det er fortsatt innen rekkevidde. Oppnår vi målsettingen, er vi fornøyde. Vi har levert omtrent det man kunne forvente, så sånn sett er vi fornøyde. Men samtidig skulle vi gjerne sett at vi hadde vært mer stabile.

- Tror du forventingene fra omgivelsene har vært for høye?

- Vi er medansvarlige for andres forventninger, så det synes jeg ikke. Press fra omgivelsene skal vi takle, sier Øgrey Brandsdal.