Det er ikke hver dag at luftambulansen redder noen ned fra en heisekran. Det er en av årsakene for øvelsen som fant sted på Tangen lørdag. Seks frivillige fra brannvesenet i Kristiansand spilte rollen som bevisstløse kranførere. De ble hentet ut av førerhuset av brannvesenet, og plukket opp av luftambulansen på baksiden av førerhuset. En av de frivillige var brannmann Geir Klev.

Følg Fædrelandsvennen på Facebook!

Imponerte

— Jeg følte meg ikke særlig syk, det var tvert imot en fantastisk opplevelse. Det var ikke noe problem å få tak i frivillige til denne øvelsen, sier han til Fædrelandsvennen.

Her blir en brannmann hentet ned. Foto: KBR

Brannvesenet filmet og tok bilder under øvelsen, og brannmester Oddmund Svarstad er imponert over luftambulansen.— De er utrolig dyktige på å manøvrere helikopteret. Vi holdt på i en times tid med rundturer hvor folk ble hentet ned fra kranen. Luftambulansen styrte hele showet, det er imponerende å se hva de får til, sier Svarstad.

Effektiv metode

Mannen som hang under helikopteret heter Stig Olsen, og jobber som redningsmann i Norsk Luftambulanse.

— Vi ser for oss at et slikt scenario kan inntreffe, og derfor er det viktig at vi øver. Det er en effektiv metode å bruke helikopter her, og det er viktig å øve slik at vi kjenner hverandre og hvordan vi opererer, sier han.

- Viktig å være fokusert

Som redningsmann har han vært borti mye, og samarbeid med de i helikopteret er avgjørende.

— Vi blir tredd inn mellom trær og plassert på fjellhyller, vi har dyktige piloter som sørger for at jeg komemr trygt frem. Det var utfordrende å prøve meg på kranen, for det finnes en del ting man kan hekte seg opp i på den. Da er det viktig å være fokusert, slår han fast.

"Kranførerne" ble satt ned på bakken like ved kranen. Foto: KBR