11-åringene Josefine Seilen (t.v.) og Kajsa Hjelmerud-Rosendal forteller de bare møtte hyggelige givere da de sammen med mødrene sine gikk var bøssebærere i Kvadraturen. Foto: Tore André Baardsen

— Vi møtte bare hyggelige folk, og mange ga mye. Det var likevel en del som ikke var hjemme da vi ringte på, forteller venninnene Josefine Seilen og Kajsa Hjelmerud-Rosendal.

11-åringene var søndag bøssebærere i Skippergata og Gyldenløves gata i Kristiansand sammen med mødrene sine.

Kitty Hermansen fra Røde Kors er en av flere som i flere år har stilt opp under tv-aksjonen i Domkirkens menighetshus for å registrere, fordele roder og ta imot bøssebærerne når de kommer tilbake igjen.

— De fleste sier de har blitt tatt godt imot, og at givergleden har vært stor. Det har likevel vært et problem at flere ikke slapp inn i blokkene og leiligheter med bøssene. Vi hadde en mann fra Tangen som ikke hadde hatt besøk, og som heiv seg på sykkelen og kom inn til oss med sitt bidrag. Slikt er hyggelig å oppleve, sier Kitty Hermansen.

Økning i Kristiansand

Koordinator for tv-aksjonen i Kristiansand, Ragna Marie Henden, jubler for årets resultat. Da hun klokka 21.30 forlot lokalene til DNB i Markensgate, hadde 15 bankfunksjonærer telt opp 2,2 millioner kroner fra bøssene i kommunen. Det var 500.000 kroner mer enn i fjor. Også gavene fra byens næringsliv økte fra 700.000 til én millioner kroner.

— Det er et kjempeflott resultat som både givere og alle som har jobbet dugnad har grunn til å være stolte av. I år hadde vi 800 bøssebærere bare i Kristiansand, og ytterligere 200 frivillige som bidro med hjalp til med å ta imot, organisere og innsamlingen, sier hun.

Betalingsterminaler

Som en prøveordning hadde 30 bøssebærere i Voiebyen i år med seg kortterminal i tillegg til de tradisjonelle bøssene. Av de 214.000 kronene som i år ble samlet inn i denne bydelen, gikk 12.000 kroner via kortterminalene.

— Vi valgte å prøve ut dette, og hadde inntrykk av at publikum satte pris på denne muligheten. Det blir likevel opp til tv-aksjonen sentralt å ta stilling til om dette er noe som skal videreføres senere, sier Ragna Marie Henden.

Økning i begge fylker

De endelige innsamlingstallene vil ikke foreligge før om noen dager, men etter at alle bøssene på Sørlandet var telt opp søndag kveld var det kommet inn henholdsvis 10 og 20 prosent mer enn i fjor i Aust- og Vest-Agder.

— Dette er et fantastisk resultat, som blant annet må tilskrives en voldsom mobilisering av bøssebærere i Kristiansand. Landsdelens største kommune klarte i år å få så godt som 100 prosent dekning med bøssebærere. Det ser også ut som om årets sak og mottakerorganisasjon har fått mange til å åpne lommebøkene, sier aksjonsleder Anita Mørland i Aust- og Vest-Agder.